2016 Il Cedrone, Rosso Veronese, Cantina Di Negrar, Italien

Cantina Di Negrar blev stiftet i 1933 af seks vinbønder, der sluttede sig sammen i et vinkooperativ for at forsvare deres territorium mod spekulative investeringer og for at henvende sig direkte til forbrugerne med deres vine. I 1957 var kooperativet nået op på 80 medlemmer, som nu hvert år høster over 2 millioner kilo druer. Det faktum, at Cantina Di Negrar flere gange har modtaget den højeste udmærkelse, 3 Bicchieri (tre glas) i den italienske vinguide ”Gambero Rosso”, er med til at understrege kooperativets ambitioner om høj kvalitet. Metoderne er dels at respektere de lokale traditioner og metoder for vinfremstilling, dels engagement i forskning og teknologisk innovation.

 

Kooperativet har sit eget vinlaboratorium, som arbejder sammen med fakultetet for ønologi ved Veronas universitet og Centro Sperimentale di San Floriano – et center for udvikling af nye metoder for vinavl.
Siden romertiden har Valpolicella-distriktet anvendt ”appassimento” (en metode, hvor man tørrer druerne efter de er høstet, før man presser dem, for at give den færdige vin mere koncentration) og ”ripasso” (hvor nygæret Valpolicella bringes til anden gæring sammen med drueskalrester fra et gæringskar med Amarone for at tilføre vinen mere farve, duft og struktur).

 

Det danske marked er fyldt til randen med disse vintyper, der ofte kan være både sliksøde og uinteressante. Il Cedrone er lavet på Corvina (60%), Corvinone (20%) og Rondinella (20%) høstet med hånden fra 20-25 år gamle vinstokke plantet i hjertet af Valpolicella-distrikter. Efter at gæringen er afsluttet sidst i september lagres vinen på ståltank indtil februar, hvor den får en sidste afrunding ved tre måneders lagring på traditionelle ”botti” (store træfade lavet af slavonsk eg).  Resultatet er en rubinrød vin en med indtagende duft af røde kirsebær og diskrete fadtoner. Den saftige smag af røde bær er krydret med lækre toner af mørk chokolade og sort lakrids, som lives op med Corvinone-druens friske frugtsyre og afsluttes med modne tanniner. En meget velafbalanceret vinstil, man aldrig bliver træt af.

 

Tips til servering
Flaskens bagside-etiket er ikke i tvivl ─ dette er ”un vino da tutto pasto” eller med andre ord et glas rødvin, der kan serveres til alle slags pastaretter. Her på dansk grund hører frikadeller og kyllingeretter med til Il Cedrones naturlige repertoire.