2016 Maset del Lleo Cabernet Franc, Catalunya, Spanien

”Ved første blik på den elegante etiket tænker man fransk vin,
men bagside-etikettens to tekster, en på spansk og en på catalansk, afslører at vi er i Catalonien, nærmere bestemt i vindistriktet Catalunya. Området er ikke geografisk afgrænset til et enkelt sted, men består af en række forskellige lokaliteter, der som en mosaik er spredt ud over det meste af Catalonien. Man kan heller ikke tale om en bestemt vinstil; mere end 30 forskellige druetyper er tilladt, og Catalunya byder på alt fra en let hvidvin på Moscatel til en kraftig rødvin på Monastrell.

Maset del Lleo, en af distriktets velrenommerede producenter, har plantet Cabernet Franc på vinmarker ved foden af en bjergkæde langs kysten, hvor jordbunden domineres af kalksten og vinstokkene er omgivet af fyrretræer, rosmarin og røde orkideer. I Loiredalen giver Cabernet Franc lette vine med violer og hindbær i duften, der i kølige år også kan have præg af grønne, urteagtige toner. I Bordeaux hælder man ofte lidt Cabernet Franc i blandingen for at give vinen lethed og friskhed, men ikke mere end fem til 15 pct. for ikke at gøre vinen for spinkel.

Det ikke just ordet spinkel, der slår én ved en slurk Cabernet Franc fra Maset del Lleo, der har suget sol og næring i Catalunyas lune Middelhavsklima. Farven er sort, violet, og den aromatiske duft af brombær er generøst krydret med vanilje og kanel. Vinens robuste smag af sorte bær og krydderier har både saft og kraft og en imponerende længde. Helhedsindtrykket er en vin med god balance og struktur, hvor en frisk tone af solbærblade i duften og en oplivende friskhed i smagen giver lyst til et glas mere.

Tips til servering

På det aromatiske plan harmonerer Cabernet Franc særdeles godt med de fleste krydderurter, som fx rosmarin, hvis aromatiske blade er perfekt til mange slags kød. Steg en lammekølle med rosmarin, hvidløg og ovnbagte rodfrugter til et gæstebud og lad vennerne nyde duftene fra Middelhavskøkkenet.