2016 BiS by Biscaye Marselan, Pays D’Oc, Frankrig

”Castelnau-le-Lez, hvor BiS by Biscaye kommer fra, er en forstad til Montpellier, Languedocs hovedstad, der ligger kun 10 kilometer fra Middelhavet. Montpelliers medicinske fakultet, grundlagt i 1220, er den ældste, stadigt fungerende, lægeskole i verden. De mange studerende betyder at næsten halvdelen af den charmerende middelalderbys indbyggere er under 30 år. Som hjembyen Montpellier står vinbonden Emmanuel Biscaye, der har fået en del af sin uddannelse ved det lokale universitet, for en forening af gamle traditioner og ungdommelig fornyelse.

Emmanuels familie har dyrket vin i fem generationer, men han var selv kun 25 år gammel da han overtog ”Clos l’Armet” – familiens ejendom på 30 hektar, der ligger for enden af en lang allé med platantræer. Emmanuel har over en årrække erstattet gamle sorter med nyplantninger af Syrah, Marselan og Chardonnay, og de senere år Viognier og Vermentino, med det formål at ændre tidligere tiders satsning på kvantitet med en mere kvalitativ tilgang. Fra de første 6.000 flasker aftappet under eget navn (BiS by Biscaye) i 2010, har man nu rundet 40.000 flasker/år med egen etiket. Resten af husets vin sælges via kooperativet ”Caves Languedoc Roussillon”.

Druetypen Marselan blev i 1961 skabt ved en krydsning af de kendte blå druer Grenache og Cabernet Sauvignon på det franske landbrugsministeriums forskningscenter INRA i Montpellier. Alle INRAs nye druesorter opbevares på Domaine de Vassal i byen Marseillan, der har givet navn til den nye krydsning. Meningen var at skabe en højt ydende druesort med store, saftige bær, men da resultatet blev en vinstok med klaser af små, tykskallede druer, blev den nye druesort lagt på hylden. Skiftet fra kvantitet til kvalitet
i Languedoc-Roussillon i 90’erne banede vejen for Marselan, der også fik vind i sejlene takket være sin gode modstandskraft mod plantesygdomme som meldug og gråskimmel. Languedoc har været et foregangsdistrikt i omlægningen til økologisk vinavl og Montpellier er hvert år værtsby for Millésime Bio – verdens største messe for økologiske og biodynamiske vine.

Marselan blev optaget i det franske register for druetyper i 1990, og siden 2011 har det været tilladt at bruge Marselan som hjælpedrue i Côtes du Rhône vine sammen med klassiske druetyper som Grenache, Syrah, Mourvedre og Carignan. På egen hånd i glasset imponerer Marselan med en dyb violet farvetone og en indbydende duft af kirsebær og solbær. Smagen er fyldt med Grenache-druens generøse, solmodne bærfrugt, af den slags du selv nipper direkte fra busken, mens Marselans Cabernet Sauvignon-DNA sørger for dybde, længde og struktur i smagen.

Tips til servering

Med sin indbydende, delikate frugt og silkebløde tanniner er Marselan skabt til at blive drukket kølig, i store slurke til de fleste kød og grill retter med grøntsager og krydderurtesovs.