2015 Château de Paraza, Cuvée Spéciale, Minervois, Frankrig

Når vi er på indkøbstur i vinens verden, foretrækker vi, at møde vinbonden der hvor vinen bliver til. Men engang imellem skyder vi også genvej, og melder os som deltager på nogle af de store vinmesser, som præsenterer sig med et stort og varieret udbud fra hele kloden. Fotostater, farverige brochure og velskolede salgsfolk kan ikke erstatte virkeligheden, men til gengæld kan man nå mange, mange flere kontakter. De mest interessante laver man så aftale med, og besøger dem senere.

En af vores gode kunder besøgte i efteråret Château de Paraza, der ligger i Minervois i Sydfrankrig. Hun mente, at slottets vine ville være noget for vores kundekreds. Vi kontaktede slotsejeren. Og vi fik smagt os gennem det aktuelle udbud.
Det var gode sager. Vi fik snakket en masse vin. Familien var meget passionerede og dedikerede. De have indenfor de sidste ti år fået så megen god omtale, at alle forventede, at de skulle være blandt de bedste i hver årgang.

De Paraza’s vinmarker ligger med udsigt til kanal de Midi. Romerne var der først. Der har været dyrket vin uafbrudt siden. Slottet er fra 1700-tallet. Filosofien er klar: Intet skal spares for at gøre stedet til der, hvor Minervois bedste vin bliver til.

Vinen er en blanding af tre forskellige druesorter – 40 %
Syrah, 40% Grenache og 20% Mouvedre. Høstet på forskellige tidspunkter i september/oktober alt efter modningsgrad.

Vinifikationen er helt traditionel. Først kværnes druerne.
En kort maseration følger lige efter. Derefter på cementtank med daglige pumpning af mosten. Og så en lang gæring
hvor den unge vin ligger og ”suger” alle de gode ting til sig.
Det giver en ekstra struktur og tilfører mange vegale elementer. Vinen er fremstillet til at blive nydt ung, mens den stadig har sin maksimale friskhed i behold.

Dyb garnet rød med et brillant skær. I næsen træder
sorte kirsebær og hindbær tydeligt frem. Lækre mineralske undertoner. Tør med en fin blød struktur uden kanter.

Tips til servering
Vinen serveres til kalvekød, fjerkræ og bløde oste.