2014 Pedì, Piedirosso, Campania, Italien

Det er en stor fornøjelse at præsentere den særlige vin for vores kunder. Først og fremmest fordi vi tror, at man vil sætte pris på kvaliteten, også fordi smag og karakter lægger op til en god diskussion bordet rundt. Den er anderledes end det man sædvanligvis får serveret fra de kanter, men på trods af det, er man aldrig i tvivl om, at det er gode sager, der er kommet i glasset.

Det er en af Campaniens mest roste vine. Produktionen er stærk begrænset. Vesevo er navnet på vingården, som er seneste projekt af den initiativrige Valentino Sciotti. Han vil på denne måde ære Vesuv vulkanen og det specielle mikroklima, dette naturfænomen har skabt. Der er masser af mineraler i jorden. Den dygtige vinmager forstår, at få dem videre til druerne og igen videre til vinen.

Der er mange forskellige druesorter at vælge imellem Man har aldrig haft tradition for at bruge de kendte internationale. Eller behov for det. Vinmageren på Vesevo har til denne vin brugt Piedirosso-druen. Navnet kan oversættes til ”røde fødder”. Oplagt fordi stænglen er rødlig og har form som en duefod. Det forklarer også nogle af de andre navn der er blevet hæftet på Piedirosso: Fx Palombina som betyder ”lille due”.

Man kan godt tillade sig at kalde det en historisk drue. Den har mange hundrede år bag sig i Campanien. Den er mørk og tykskallet. Da vinlusen i slutningen af 1800-tallet ødelagde de fleste vinmarker, blev Piedirosso i stor tal foretrukket af de fleste når der skulle genplantes. Men vinbønderne faldt hurtigt for andre muligheder der ydede mere og som er mindre besværlige, at arbejde med.

Her i begyndelsen af det nye årtusinde, er interessen for Piedirosso vendt tilbage. Nogle af regionens bedste vinmagere viser vejen. Druen håndhøstes. Første sortering på marken, inden de forsigtigt bringes til vingården i små 8 kilo.kurve.

Mosten gæres i ca. 10 dage, og temperaturreguleringen sørger for at der aldrig bliver mere end 24 grader i ”gryden”. Derefter filtrering og lagring. 70% på store ikke ”toasted”  fade og 30% på små barriques, hvor også den malolactiske gæring sættes i gang.

Vinen er dyb rød i glasset. Violette reflekser. I næsen primært rød frugt med noter af jordbær, kirsebær, solbær og et passende pift fra fadene. Lang og vedvarende eftersmag. Fyldig og passende tør. Modne tanniner der hverken river eller flår i gummerne.

Tips til servering
Perfekt til svinekød og lam og gode oste selvfølgelig.