2016 El Paular, La Mancha Biodynamisk, Spanien

Alt tyder på, at vi i de kommende år vil blive præsenteret for flere og flere biodynamiske vine. Økologisk dyrkede vin har efterhånden fundet sin naturlige placering, men nogle vil mere end det. Den mest ekstreme form for vinavl er Biodynamisk dyrkede.

Det bygger på Rudolf Steiners teorier, hvor aktiviteterne på marken planlægges i forhold til månens og stjernes indbyrdes positioner. Alting skal foregå i en overordnet, universel balance, som for de fleste grænsen til det religiøse. Nogle få franske topproducenter har meldt sig under fanerne. De beviser at ”religionen” ikke ødelægger vinens smag og karakter,
men om vinene bliver bedre, er en trossag.

Der hvor der synes at være den største interesse for
at dyrke druerne biodynamisk, er i Sydfrankrig og i Spanien.

For at måtte kalde sig Biodynamisk vinproducent skal
man være medlem af en af de officielle foreninger, og man
skal jævnligt lade sig kontrollere. Læg mærke til, at det kun
er dyrkningen af druerne der skal være biodynamisk. Omdannelsen af druerne til vin er ikke en del af de obligatoriske krav. Det er helt op til den enkelte at pålægge sig selv mere eller mindre fantasifulde handlinger i denne proces.

Domaine de Punctum er en vingård der ligger i La Mancha syd for Madrid. Her har man arbejdet med biodynamisk landbrug i nogle år. Her bruger man de biodynamiske teorier til at skabe de bedste mulige forhold for vinstokkene. Jordens struktur er blevet forbedret, og man har skabt en cyklus som integrerer alle aspekter i en harmonisk enhed.

Tempranillo er druen bag de fleste store spanske vine.
Her i en hundrede procent udgave fra ti år gamle vinstokke.
Tre af vinhusets bedste vingårde har lagt ”biodynamisk” jord til. Der blev høstet om natten for at udgå den brændende sol og svedige druer. Druerne får lov at ligge køligt før gæringen sættes i gang.

Vinen har en flot kirsebærrød farve. Fine violette skær antyder at det er en helt ung vin. I munden dominerer den friske frugt og tørre fylde. Smagen er svær at beskrive, men let at huske.

Tips til servering
Lad vinen spille sammen med alle slags kødretter, kolde eller varme og læg mærke til de forskellige oplevelser. Vinen passer til det hele.