2015 Cuvée les Insolites, Rocca Maura, Côtes du Rhone, Frankrig

Når vi besøger den nye vinverden fortæller vores værter ofte, at lige her, hvor vinstokkene står tæt, var der for få år siden enten ørken, sump eller golde klipper. Og så følger en lang snak om visioner og hårdt arbejde. Vi lader os selvfølgelig imponere.

I Frankrig er det kultur og historie der er ledetråden i præsentationen af vinmarker. Hvis Napoleon fx har gjort holdt, måske bare for at tisse, er der en lang historie om det. Og her sad vi så i Roguemaure omgivet af historiens vingesus. Hannibal havde været der. Med sine krigselefanter. Kunstnere af en hver slags havde sat deres aftryk og hver især bidraget
til at give distriktet liv og karakter.

Vi er ved Rhôneflodens bredder. Kan kikke over på ruinerne
af pavernes nye slot i Châteauneuf du Pape. Men har lige ved siden af os nogle andre spændende ruiner. Det er de franske kongers jagtslot. Og forstår vi – også vinslot. Det var her vinbønderne i 1800 tallet stod sammen om, at fremtiden
lå i kvalitetssvin.

Det var dem der opfandt appellations systemet, hvor der
blev opstillet strenge krav til vinens oprindelse, hektarudbytte, druesorter, lagring m.m. Det var i virkeligheden dette appellationssystem der stadfæstede og fastholdt Frankrigs førerstilling gennem hele 1900-tallet. Det var for øvrigt også her (1860) at vinlusen (phyllexera) startede sine ødelæggende angreb på vinstokke i hele verden.

Vinene fra Côtes du Rhône har opnået danskernes tillid.
Man ved hvad man får. Kraft og fylde og stor velsmag.
Men selvfølgelig er der forskel på den ene og den anden vin. Blandt andet fordi der er et dusin druesorter at vælge i mellem. Og når det kombineres i forskellige blandingsforhold er variationen uden grænser.

Denne Cuvee les Insolites er på 100% Mouvédre. Det er en sjældenhed, at den står alene. Men den klarer sig fint på egen hånd. Maksimum udbyttet på denne vin er lavt – kun omkring 5000 liter per hektar. Det forklarer vinens intensitet og kødfulde karakter.

Druerne selekteres inden de kværnes. Under gæringen pumpes mosten/vinen fra top til bund to gange om dagen. Efter tre uger sammen med skallerne sies de fra, og vinen lagrer på store tanke sammen med bundfaldet.

Vinen er intens ruby med purpur reflekser. I næsen
er der noter af tobak og mint. Vinen er elegant med
en lækker fyldig balance.

Tips til servering
Perfekt til ”dansker-mad” grill o.l.