2014 Templum, Cannonau di Sardegnas, DOC, Italien

Vi besøger denne gang Sardinien. Turister og vinnydere er ved at finde ud af, at denne smukke italienske ø er et besøg værd. Det er stærke mennesker der bor på Sardinien. De laver stærk vin og spiser stærk mad. Men det er også fornuftige mennesker, der vil gøre det så godt for deres gæster som mulig. Og følge deres ønsker hvis det er muligt. Den rå og kraftige vin er blevet tæmmet og frisket lidt op.

Det har skabt international interesse for øens vine, der nu har et stort og spændende udbud ,at vælge mellem. Der er registreret mere end 20 forskellige DOC’er. Lad være med at forsøge at lære dem udenad, for lige som i alle andre vindistrikter er det producenterne, der står for det vigtigste kvalitets aftryk. En anden sag er, at denne DOC (Cannonau di Sardegna) må plantes og benyttes overalt på øen, og sælges som sådan, hvis vinen klare en kvalitetstest.

For at det ikke skal blive for let, så accepterer kontrolmyndighederne to hovedtyper: den klassiske med modne druer og fadlagring, og så en ikke fadlagret, der domineres af frisk frugt og en livlig syre. Den vin vi har valgt, er fra den sidstnævnte kategori.

Producenten er Templum, der var blandt de første på øen, der ændrede stilen. Man erkendte ret hurtigt at vinens kvalitet starter i marken. Der blev plantet tættere og med bedre vinstok materiale. En ny administration fik styr på tingene. Intet blev sparet, hverken på marken eller i kælderen. Resultaterne udeblev ikke. Kundekredsen blev større og større, og mere og mere international.

I dag betragtes Temblum som et godt bevis på mulighederne og den nye stil. Samtidig har man bevaret en snert af den gamle DNA. ”Man skal kunne fornemme makien, strandenes hvide sand, det krystal klare hav og den utæmmede natur”.

Cannonau er uden diskussion Sardiniens signaturdrue. Den kom til øen for et par hundrede år siden. Den kom fra Spanien, hvor den kaldes Grenacha. Her giver den en vin med en helt anden smag og karakter. Den har en duft af svesker, blomme og en særlig krydret eftersmag. Populariteten skyldes i høj grad også, at det er en bekvem druesort at arbejde med. Eneste problem er, at vinen hurtigt oxiderer, men det kan den dygtige vinmager klare.

Vinen har en flot rubinrød farve. I næsen er der middelhavsstemning med intense pirrende krydderier.
Smagen er elegant robust, tør, venlig fyldig en god harmonisk struktur.

Tips til servering
Nydes af store glas gerne et par grader under stuens temperatur til svine og kalvekød i velsmagende saucer.