Hvidvinskasse 42

2015 Lo Sparviere, Franciacorta, Il Dossello, Curtefranca Bianco, DOC, italien

Hvis det skal gå lidt hurtigt, kan man bare nøje med at kalde den ”lo”. Det er det rige Italien, som vi er kommet til. Der laves en masse god vin, men det meste af det drikkes lokalt. De har råd til, at have en god smag.

Vi er helt nordpå i region Lombardiet. Og I provinsen Brescia, hvor vi møder folkene bag vinhuset Agricole Gussalli Beretta. De er kendt for at være ekstremt kvalitetsbevidste. De har ansvaret for en række vingårde forskellige steder i Italien, og de får altid topkarakter i de smagninger de stiller op i. Brescia området er kendt for sine mange klostre. Munkene har gennem tiderne spillet en stor rolle i det gode ry vinene har fået. Nu er munkene trådt lidt i baggrunden, og har givet plads til folk med teknisk viden og marketing.

Det smukke bakkede landskab med det milde klima minder hele tiden om, at der her er nogle særlige muligheder, der skal udnyttes. Her har familien Gussalli Beretta deres private ejendom. Der hører 60 hektar jord til vingården, de 25 er tilplantet  med Chardonnay og Pinot Noir. Kældrene med produktion og lagring er fra 1700-tallet, nænsomt renoveret og stadig i brug. I marken udviser man størst muligt respekt for naturen. Man følger hele tiden folkestemningen og deres ønsker. Høsten bestemmes af druernes modningsgrad, men normalt starter man i begyndelsen af september.

Chardonnay-druerne til denne vin er håndhøstet fra en hundrede procent sydvendt skråning. Udbyttet er ekstremt lavt, fordi der sorteres helt hysterisk. For ikke at beskadige druerne bæres de til pressen i små kurve. Det kan måske virke sært med denne forsigtighed, når man ser druerne blive presses kort tid efter.  Men sådan er der så meget. Det er de hele drueklaser der presses. Inden koldgæringen får skaller og most 36 timers maseration.

I glasset  ser man en fin gylden vin med grønne reflekser. Blank og ren. I næsen er den friske frugt dominerende. Lidt grønne æbler og sommerblomster. Venlig frisk syre. En fin tørhed fylder munden. En vin som blander sig perfekt med alt det gode fra havet. .

Tips til servering
Fin til de fleste pastaretter, lyst kød, fjerkræ ol.

2016 Château de Paraza, Cuvée Spéciale, Minervois , Frankrig

Når vi er på indkøbstur i vinens verden, foretrækker vi, at møde vinbonden der hvor vinen bliver til. Men engang imellem skyder vi også genvej, og melder os som deltager på nogle af de store vinmesser, som præsenterer sig med et stort og varieret udbud fra hele kloden. Fotostater, farverige brochure og velskolede salgsfolk kan ikke erstatte virkeligheden, men til gengæld kan man nå mange, mange flere kontakter. De mest interessante laver man så aftale med, og besøger dem senere.

En af vores gode kunder besøgte i efteråret Château de Paraza, der ligger i Minervois i Sydfrankrig. Hun mente, at slottets vine ville være noget for vores kundekreds. Vi kontaktede slotsejeren. Og vi fik smagt os gennem det aktuelle udbud. Det var gode sager. Vi fik snakket en masse vin. Familien var meget passionerede og dedikerede. De have indenfor de sidste ti år fået så megen god omtale, at alle forventede, at de skule være blandt de bedste i hver årgang.

De, Paraza¹s vinmarker, ligger med udsigt til kanal de Midi. Romerne var der først. Der har været dyrket vin uafbrudt siden. Slottet er fra 1700-tallet. Filosofien er klar: Intet skal spares for at gøre stedet til der, hvor Minervois bedste vin bliver til. Der er brugt to noble druesorter 60% Roussanne og 40% Grenache blanc. Når de behandles korrekt og med respekt belønnes vinmageren med  klassisk velsmag. Lidt af hemmeligheden skal tilskrives den stenede jord rig på mineraler. De to sorter høstes hver for sig. Modningsgraden bestemmer hvornår. Morgenkøligheden udnyttes og er med til at skabe en fin sprødhed. Samtidig muliggør det at mosten kan drænes og derved intensiveres smagsoplevelsen. Druerne går direkte i pressen,  hvor man sørger for at undgå iltning under processen. Gæringen foregår ved lav temperatur og på stål tanke.

Vinen har en smuk lysegul farve. Næsen er domineret af citrus og sommerblomster. Smagen er mild og indtagende med fine aromaer af urter og krydderier.

Tips til servering
En meget elegant vin der skal serveres  som aperitif, grillede fisk ol. Kølig naturligvis.

2016 Cantina S. Osvaldo, Pinot Grigio, Italien

Vi er i Veneto regionen. Måske den italienske region der har fleste besøg af danske turister. De kommer for at besøge den smukke Gardasø, høre opera i Verona eller sejle i gondol i smukke Venedig. Regionen strækker sig fra foden af Dolomitterne ned til den flade Podal og fra Gardasøen til Adriaterhavet.

Det er kontrasternes vinland, hvor man møder superindustrialiserede firmaer  der dagligt tapper en kvart million liter vin side om side med små vinhåndværkere er egentligt hverken nænner at sælge eller drikke de få kasser vin de frembringer.

Vi bevæger os lidt nordpå i regionen,til området mellem Venedig og Treviso. Her finder vi familiefirmaet S. Osvaldo, som siden de startede i vinens tjeneste, har koncentreret sig om at forædle de lokale druer. De har været med til at give både den røde og den hvide vin fra deres marker et internationalt præg, der langsomt men sikkert har bredt sig ud til hele verden.

De råder over vinstokke der står flere steder i regionen. De står højt og lavt, nær kysten,  i indland, i sand, grus og mineralrig jord. Familien kender naturens betingelser og forstår, nænsomt at lede udviklingen den rigtige vej. Deres succes kommer ikke bag på nogen som helst. Det er en vin familien er særlig stolt af.

Vinstokkene har rødderne dybt i det historiske område omkring Lison-Pramaggiore, som ligger lige vest for Venedig. Druesorten er oprindelig udviklet i Frankrig, og er en mutation af Pinot Noir. Den er ret lille og klaserne er faste og kompakte. Farven er nærmest grå/blå, bladene er små. Farven på den unge vin er strågul. Den har tydelige aromaer af tropisk frugt, pære og citrus. Delikat tør i munden, frisk med en sprød, rig behagelig syre, der renser uden at ridse.

Tips til servering
Nydes kælderkold som aperitif, til skaldyr, fiskeretter og fjerkræ.

2016 Macanita, Douro DOC white Branco, Portugal

I flere hundrede år var den smukke Dourodal hovedsagelig kendt for sine fornemme og kraftfulde portvine. I det sidste halve århundrede har vinbønderne vist, at de også kan være med rødvinssiden. Hvad bliver det næste? Det kunne være hvidvin fra Dourodalen. Det er i alt fald allerede på vej.

Hvid portvin har aldrig slået rigtigt an i Danmark, ja hvis nogen steder overhovedet. Den blev skabt af portvinsproducenterne, som en velkomstdrink. Men den var ikke tør nok til at blive accepteret af den internationale kundekreds. Problemet er at gæringen stoppes ved tilsætning af stærk spiritus, og det efterlader en fedme og sødme i det færdige produkt. Flere producenter laver derfor nu en tør hvidvin, hvor det meste af sukret omdannes til alkohol, og derfor bliver tør.

Vi smagte på et par udgaver af den tørre, hvide Dourovin. Hos vores venner Macanita, som vi har særdeles gode erfaringer med. Det er bror og søster, begge uddannet ønologer, venner og forretningspartnere i mere end ti år og med ansvar for produktionen på 14 vingårde i dalen. De har samme forfulgt en gammel drøm om at modernisere vinene fra Douro. Drømmen er udlevet i denne Macanita som både er moderne og klassisk. Antonio og Joana er stolte over resultatet som er skabt af de bedste råvare (druer fra Dourodalen) og masser af fornøjelige diskussioner under vejs.

Vi er i Portugals nordøstlige hjørne. På begge sider ad bjergene er landskabet grønt og frodigt fordi det regner lige så meget som i London. På den anden side er der tørt og støvet og ti-femten grader varmere. Det er her vi finder de ti tusind terrasser, der omkranser Dourofloden. Det er vinverdens mest dramatiske og storslået landskab.

Druerne der bruges til denne tørre, hvide vin har rødderne dybt i “portvinsjord”. Men det er en helt anden stil man ønsker. Det er en blanding, hvor Viosiho dominerer med 70% (den giver struktur og masser af smag) og så er der 20% Codega do Larinho bidrager med citrus, pære og noget mineralsk. De sidste 10% er Gouveio som runder det hele fint af. Mosten får lov at gære helt ud. Lagring i nogle få måneder på tank. Produktion 6402 flasker der er blevet tappet i foråret 2017.04.03 Flot gullig i glasset.

Frisk og livlig i munden. Intens med fine sprøde toner,syren er pakket ind i en blød frugt og overraskende stor velsmag.

Tips til servering
Perfekt som velkomst. Til almindelig hygge. Til lyst kød og fjerkræ.