2015 Fita da Fitapreta, Alenlejo, Portugal

Vi googlede vinen for at se aktuelle oplysninger. Vi blev henvist til en hjemmeside med overskriften ”Sexy wines”. Vi prøvede et par gange mere med samme resultat. Selv om teksten var sparsom, kunne vi se at Fitapreta gerne ville have, at nogle af deres vine vil blive opfattet som ”sexy”. På samme måde som nogle modekokke prøver at gøre vegetarmad til ”sexy-food” ved at transformere det kedelige til noget spændende, og det ordinære til noget specielt. Tanken er god nok, men mon ikke det sexede i høj grad kommer an på, hvem man nyder vinen sammen med!

 

Fitapreta betyder ”sort bånd” på portugisisk. Det ses på flaskens halsudstyr, og er en vigtig del af markedsføringen. To ildsjæle står bag projektet. De har bestemt sig til at vise verden, at Portugal kan være med på højeste niveau.Det er Antonio Macantia (30 år og portugiser) og David Booth (45 år englænder bosat i Portugal). De har lavet aftale med en række vinbønder, der dyrker bestemte vinsorter efter deres anvisning. På få år har de to vinmagere fået ekspertstatus. De er absolut førende i Portugal når det gælder innovation og introduktion af ny teknik. Intet spares for at opnå det bedste resultat.

 

Vinmarkerne luftfotograferes, for at kortlægge, hvor de bedste betingelser findes. Vinmarkerne er computerstyret og overvåges i hele modningssæsonen. Det er afgørende når man skal vælge det bedste høsttidspunkt. Druernes håndplukkes og bæres i hus i små kasser. Man bruger de bedste lokale sorter fra meget stenede vinmarker.

 

I denne årgang er det Aragones 40%, Trincadeira 30% og Alicante Bouschet 30%. De har nydt godt af den lange, tørre varme portugisiske sommer. Efter den endelige sortering kværnes druerne og gæringen sættes i gang. Man arbejder kun med naturlig gær.

 

Når den unge vin er faldet lidt til ro lægges den på fransk eg i 9 måneder. Vinen er håndlavet med minimal intervention. Resultatet er en vin der tydelig udtrykker Alentejo’s store potentiale.

 

Farven er dyb ruby/violet. I næsen fornemmes en lækker aroma med diskrete toasted noter. Fine krydrede undertoner dukker op og fylder munden godt. Meget vinøs, moden og elegant forfriskende.

Tips til servering
Skal nydes et par grader under stuens temperatur til et godt stykke kød. Gerne fra grillen.