2016 Rasciatano, Tenute Nero di Troia, IGP Pulia, Italien

Det var da et gevaldigt flot navn. Ras-cia-ta-no. Det er familien der hedder sådan. De har været i gang i Pulia de sidste 400 år, og er kendt og respekteret i hele regionen. Først og fremmest for deres fantastiske olivenolie som ikke fås meget bedre andre steder. Den fineste af olierne hentes fra 300 hektar med gamle træer.

Vin har familien lavet lige så længe. Og det har altid været noget de lokale satte pris på. Noget de var stolte af. Men Rasciatano-familien ville mere end det. De ville have hele Italien som kunde. Ja hele verden. Hvis det skulle lykkes,
måtte man forfine vinens stil og karakter. Den var for rå og krads for den internationale gane.

Løsningen blev præsenteret i 2005. Rasciatano kunne præsenterer et helt nyt projekt, hvilket med det samme betød en markant forbedring af kvaliteten. Man bestemte sig samtidig til at man ville arbejde udelukkende med de gamle lokale druer, og her først og fremmest Nero di Troia. Samtidig valgte de at hyre den berømte vinproducent Luigi Moio, der straks var med på ideen og som på kort tid blev meget begejstret for området og de planer som familien Rasciatano havde. Succesen var øjeblikkelig.

Fra 2008 årgangen og frem er Rasciatano blevet tildelt 3 glas
i Gambero Rosso for sine vine. Det skal lige tilføjes, at 3 er maksimum. Lige et par ord om druen Nero di Troia. Den er
i dag den tredje mest plantede druesort i region Pulia.
Den bliver stadig mest brugt til at blande sammen med andre druer. Den bibringer dyb farve og en væsentlig alkoholprocent. Især belønnes de vinbønder der forstår at holde udbyttet nede. Den manglende mængde opvejes nemt af den forbedrede kvalitet.

Druerne til denne vin kommer fra de to vingårde Barletta og San Ferdinando. Der håndhøstes og sorteres grundigt.
Efter presningen bliver mosten sat til gæring i åbne metalkar. Lagringen er 2-4 måneder på tank og 2 måneder på flaske inden etiketten sættes på.

Intens ruby. I næsen solbær og korianter. Smagen er fyldig og harmonisk med velbalancerede tanniner. Den har friskhed og masser af frugt. Smidig og elegant.

Tips til servering
Perfekt til alle kødretter. Særlig god til grillet kød og saftigt tilbehør.