2014 Vina Amezola, Crianza, Rioja, Spanien

Med denne vin i glasset er man på vej til en god vinoplevelse. Det tør vi godt love, fordi vinen på alle måder er blevet forkælet ud over alle grænser.

Det er lidt af et prestigeprojekt for det familieejet vinhus Amezola de la Mora, der i generationer har haft rådighed over en af Riojadistriktets allerfineste enkeltvinmarker. Den ligger i Rioja Alta 550 meter over havet og hedder Sa Quilles. Høsten herfra har tidligere indgået i blandinger til husets prestigevin. Men den nye unge generation der nu er kommet til, har bestemt, at man fremover kun vil bruge en sort i topvine, og at kun druer fra meget gamle vinstokke vil indgå i. Det er vine som bliver sammenlignet med toptop vine fra andre lande.

Den aktuelle vin du står med i hånden nu, er vinhusets ide om, hvordan en god traditionel Rioja skal smage. Den er sat sammen af 85% tempranillo, 10% mazuelo, 5% graciano. Sammen giver de den rigtige Rioja-smag og karakter. Selvfølgelig giver jorden og beliggenheden også sit bidrag til vinens duft og smag. Mange forsøger at forklare det med en undertone af mystik og mirakler. Det er sjovt at lytte til,
men i de fleste tilfælde kan det forklares ganske enkelt
og uden nogen hokuspokus.

Vi er i den bedste del af Rioja. Marken ligger på nogle nordøstvendte skråninger, der tillader sol nok til at fuldmodne druerne uden at de brankes eller sveder. Den grussede klippe-og kalkundergrund er veldrænet og holder på varmen natten over. Det er en ret fattig jord, og det stresser vinstokkene til at yde deres optimale. Inden druerne kommer i hus er stængler og andet grønt fjernet. Druerne kværnes og most og skaller får lov at være sammen under hele gæringen.

Ufiltreret tappes den unge vin på små egetræsfade. Halvdelen fransk eg den anden halvdel amerikansk eg. Kælderen varmes op og den malolactiske gæring går spontant i gang. Det er den proces, hvor den hårde æblesyre omdannes til den bløde mælkesyre. Når det foregår på nye små egetræsfade giver det vinen en ekstra dimension. Vinen lagres 10 måneder på små fade. Derefter en skånsom filtrering inden aftapning på flaske.

Vinen er mørkerød med et brillant skær. Stofrig og kompakt med både frugtig saft og stor vinøsitet. I næsen tydelig blomme (tempranillo) der forenes med vanilje og røget eg. Pågående på en venlig og kultiveret måde.

Tips til servering
Perfekt til alle krydrede kødretter.
Særlig velegnet til retter med lam.