2015 Dominio de Punctum, Tempranillo Petit Verdot Biodynamisk, Spanien

Flere og flere vinavlere ønsker at respektere jordens naturlige biologiske cyklus. Endnu flere ønske at efterkomme forbrugernes ønske om ”rene” vine. Det har ført til lidt af et kapløb om, hvem der laver den mest ”naturlige” vin.
Der synes ikke at være grænser for, hvad producenten lover. Begrebet økologisk vin er for eksempel blevet misbrugt så meget, at betegnelsen ikke må bruges mere. Hvis man kan dokumentere at der i processen ikke er brugt kunstgødning og/eller syntetiske hjælpemidler (pesticider), må man anføre,
at vinen er lavet af økologisk dyrkede druer.

Biodynamisk dyrkning bygger ikke så meget på forbud men mere på tro. Aktiviteterne på marken planlægges i forhold til månens og stjernernes positioner. Alting skal forgå i en overordnet, universel balance, som i mange tilfælde
balancerer på grænsen til noget religiøst.

En del topproducenter med små vinbrug sværger til biodynamisk dyrkning. Det kan være lidt svært at velsigne hver vinstok, hvis der er for mange af dem. Det er ikke beviseligt at biodynamikken gør vinene bedre. Men heller ikke dårligere.
Det er nok meget en trossag og vinbondens evner.
Dominio de Punctum har arbejdet biodynamisk i nogle år.

Vi er i midt Spanien lidt syd for Madrid i La Mancha, hvor Don Quijotes kæmpede så bravt mod vindmøllerne. Vinhuset bruger først og fremmest de biodynamiske teorier på at skabe de bedst mulige forhold for vinstokkene. Jordens struktur er blevet forbedret og man har opnået en cyklus, som integrerer alle aspekter i en harmonisk enhed.

På vingården er man ikke i tvivl om, at det biodynamiske giver et bedre druemateriale. Denne vin er blandet af 70% Tempranillo og 30% Petit Verdot. Tempranillo er den spanske signatur-drue, og optræder med adskillige andre navne. Det er en drue der modner tidligt. Den giver en mørk funklende vin og fylder ganen med brombær, jordbær og fine krydderier. Petit Verdot derimod er en sjælden drue i Spanien. Den kommer fra Bordeaux. Den er kendt for sin kraftige syre, som den spanske sol tæmmer og gør til en fin ”blender”. Høsten af druerne sker om natten.

Den alkoholiske gæring foregår på ståltank under streng temperaturkontrol. Nogle måneders lagring inden en let filtrering og så på flaske.

Den har den unge vins purpur skær og dominerende
saftige bær duft. I munden fornemmes tanninerne søde
og eftersmagen lang og insisterende. En moderne vin og
en god smagsoplevelse.

Tips til servering
Perfekt til pastaretter, fjerkræ og grønsagsretter.