2014 Boplaas, Nel Family, Touriga, Cape Portuguese Collection, Sydafrika

Man skal lige kikke på etiketten to gange inden man er klar til at stedbedømme denne vin. En hane giver ikke megen hjælp. Den ser vi mange steder, blandt andet i Chianti. Boplaas er hollandsk. Illustrationen hjælper ikke med til at stedfæste hvor denne boplads ligger. Bjergene/bakkerne kunne godt være portugisiske, men tårnet (kirken) er meget atypisk for Portugal.

Der står Cape Portuguese Collection på etiketten. Cape bringer os til sydspidsen af Afrika, men den portugisiske ”collection” bringer igen usikkerhed over oprindelsen. Det oplyses at druen bag vinen er Touriga Nacional. Den vi kender fra Dourodalen, hvor den indgår i de fleste portvine. Det kan måske bidrage til endnu mere forvirring. Men rolig nu, løsningen ligger lige for.

Det vinhus der stå bag vinen hedder ganske enkelt Boplaas. Det er grundlagt i 1880 af Nel familien, som med hårdt arbejde og dygtighed har ført vinhuset frem i forreste række.

Det skyldes blandt andet deres arbejde med Touriga Nacional, der omtales som ”kongen af portugisisk vin”. Den er let at kende på sine små faste klaser. Den er lavt ydende og strutter af tanniner, som dygtige vinmager kan tøjle og forædle til noget stort. Druen blev først plantet hos Boplaas i slutningen af 1980’erne. Den dækker kun 1% af den Sydafrikanske jord.
Hele produktionen sælges som ”premium” wine.

Der håndhøstes. Oftest om natten for at undgå at druerne sveder. Gæringen foregår på store åbne cement kar, som vi kender dem fra portvinsproduktionen i Dourodalen.
I Dourodalen hedder disse kar ”lagars”. På afrikansk ”kuipe”.
I hele gæringsperioden omrøres most og skaller for at udtrække farve og aromastoffer.

Lagringen ti måneder på franske egetræsfade. Derefter en let filtrering og så aftapning på flaske.

Denne fine medium fyldige rødvin på 100% Touriga Nacional udstiller på bedste måde druens intense aroma og fyldige frugt. Smagen domineres af mørke blommer, kirsebær og delikate krydderier. Man fornemmer baglandets urter.

Tips til servering
Vinen er en perfekt ledsager til kraftige landmad, søbemad, modne oste og til solnedgang ved grillen.