2012 Terre Monte Schiavo, Rosso Conero DOC, Marche, Italien

Vi er i Mellemitalien og ud til Adriaterhavskysten. Vi er i region Marche. Hovedbyen hedder Ancona og lige som alle andre steder i Italien har man også her lavet vin siden romerne,
og man synes, som alle de andre, at det er den bedste i landet.

Man fortæller med stolthed, at krigsherren Hanibal (247-183) gav sine soldater rigelig med styrkende Conero, inden de gik mod Rom. Sågar kamphestene fik blandet vinen i vandet.
Den lokale vin tillægges stadig at have særlige egenskaber.

Rosso Conero er en af Marches 13 DOC-vine. Og af mange regnet for den bedste. Druerne står på en lille skråning mellem kysten og bjergene lige syd for Ancora. Montepulciano-druen dominerer. I denne vin er det med 100%. Tidligere kunne man næsten altid finde en god portion Sangiovese i blandingen. Men ingen er i tvivl om, at den rene Montepulciano er den bedste, især når vinen får lidt fadlagring inden aftapning. Det skaber en vintype der tiltaler den moderne forbruger. Desværre er produktionen ret lille.

På et tidspunkt lige før årtusindskiftet var Conero
ved at blive omdannet til et hvidvins distrikt. Det skyldes et efterspørgselspres fra hele verden efter Marches hvide Verdicchio dei Castelli di Jesi. Et navn som solgte godt. Der var mange flere penge i det. Det var fristende for vinbønderne at skifte ”farve”. De fleste kender denne vin, der altid optræder i en smuk amforaformet flaske.

Vinbønderne har med glæde igen noteret sig en stigende efterspørgsel på god rødvin, og er nu tilbage (bedre end nogensinde).

Tidligere konkurrerede de med naboerne om hvem der kunne lave mest vin. Nu går konkurrencen ud på, hvem der kan lave den bedste.

Druerne står på kalkholdigt jord lidt hævet (200 meter) over havet. Høsten sættes i gang i midten af oktober.
Der håndhøstes og sorteres flere gange. Druerne kværnes let og skaller og frugtkød får lov at være i kontakt under hele gæringen. To års fadlagring – delvis på store træfade og delvis på små egetræsfade.

Vinen er moden og drikkeklar. Intens dyb rubinrød med stærke purpur nuancer. I næsen vilde kirsebær, blomme, sorte bær. Lidt lakrids, læder, tørrede figner og tobak dukker op. Den tørre fyldige smag har både krydrede og mineralske undertoner.

Den skal serveres i store glas, hvor vinen kan svinges rundt og frigøre alle herlighederne.

Tips til servering
Gerne et par grader under stuens temperatur og skænkes til kødretter, hvor der er gjort noget ud af sovsen. Eller et godt stykke ost.