2015 Pazo de Marinan, Monterrei, Galicien, Spanien

Vi skal på en spændende udflugt ud til den spanske atlanterhavskyst. Måske er vi gået ad den berømte pilgrimsrute til Santiago de Compostella. Måske har vi taget kystvejen og spiste masser af friske skaldyre og skyllet dem ned med kølig hvidvin.

Vi er blevet budt velkommen i regionen Galicien,
der på mange måder er forskellig fra det vi ellers møder
i Spanien. Traditioner, mad, sprog osv. Det gælder også
vinene. Man kan blandt andet prale med, at man har noget af det bedste hvidvin, der kan købes for penge. Man skal kigge efter navnet Rias Baixas, et navn de fleste danske tunger er
lidt ubekvemme ved at udtale. Noget andet er, at priserne på
Rias Baixas er voldsomme. En god flaske koster noget
over 100 kroner.

På vores tur opdagede vi, at der var andre end Rias Baixas,
der var værd at stoppe op ved. Blandt andet den lille enklave Monterrey, der mod syd grænser op til Portugal. Inspireret af Rias Baixas og de bedste Vinho Verdes i Portugal, begyndte nogle af vinbønderne i Monterrey (Kongebjerget), at tage sig lidt sammen, og kun bruge det bedste fra marken, holde udbyttet nede og lade naturen arbejde i kælderen. Resultatet
er meget lovende, og vi kan kun anbefale at søge disse vine, inden det bliver kult.

Vi medgiver at det er svært at have tiltro til en vin med så grim og intetsigende etiket, men vi kan love at der venter en god vinoplevelse. Vi har ikke megen erfaring med de røde vine fra Monterrei. Men det tror jeg vi får med årene. Udvalget var ikke det største, men stort nok til at give os en ide om, at her er noget vi skal holde øje med.

Vi valgte en helt ung vin med masser af saft og frugt.
Den var lavet på druerne Mencia og Arauxa som er helt lokale sorter. Mencia er i familie med Cabernet Franc, som jo har sin oprindelse i Bordeaux. Alligevel hælder de lokale til at den har mere karakter af Bourgogne. Vinstokkene står på skråningerne ned til floden Tamega. Jorden er meget lerholdig og er god til at holde på den vand der kommer. Udbyttet er ganske lavt.
Der håndhøstet og sorteres ved ankomsten til kælderen.
Der gæres på tank ved lav temperatur.

Lilla rød som en ung vin skal være. Frugtrig og kraftig næse domineret af sorte bær. Overraskende blød og fyldig.

Tips til servering
Passer til de fleste oste, til sammenkogte retter ol.