2014 Macanita Red, Douro DOC, Portugal

Bror og søster, begge uddannet ønologer, venner og forretningspartnere i mere end ti år og med ansvar for produktionen på 14 vingårde. De har sammen forfulgt en gammel drøm om at forædle og modernisere de røde vine fra Dourodalen i Portugal. Drømmen er udlevet i denne Macanita, som både er moderne og klassisk.

Antonio og Joana er stolte over resultatet som er skabt af de bedste råvare (druer fra Dourodalen) og masser af fornøjelige diskussioner under vejs. Vi er i Portugals nordøstlige hjørne.
På den ene side af bjergene er landskabet grønt og frodigt,
fordi det regner lige så meget som i London. På den anden side er der tørt og støvet og ti-femten grader varmere.

Det er her vi finder de ti tusind terrasser, der omkranser Dourofloden. Det er vinverdens mest dramatiske og storslået landskab. I de flestes bevidsthed er terrasserne forbeholdt vinstokke, der skal levere druer til portvinshusene, men det er kun cirka halvdelen der går denne vej. Den anden halvdel går til det, der i fagkredse benævnes rød, hvid elle rosévin. De har ret til at skilte med deres oprindelse (DOV Douro) på etiketten.

Det er Douros røde vine interessen samler sig om. Der er mange muligheder og forskellige kvalitetsniveauer. Fra ret anonyme vine til nogle der bedømmes blandt Portugals bedste overhovedet. Generelt får man kvalitet for pengene, og det er værd at gå på jagt blandt mulighederne. Vi faldt over denne Macanita som en god repræsentant for de røde Dourovine.

Druerne der bruges er de samme som til portvinsfremstilling. Der er mere end 30 forskellige sorter at vælge i mellem.
Det er svært at se en ide i at nævne hver enkel. Hvad har man ud af at høre navne som Roriz, Tourriga Nacional og Tourriga Fracesa? Men nu er de nævnt som de vigtigste. Vi fik at vide at der var over 70% Touriga Nacional i denne vin. Og resten var druer fra gamle vinstokke. Geografisk er vinmarkerne beliggende nær portvinsbyen Pinhâo.

Der håndhøstes og sorteres så kun det bedste kommer i hus. Klaserne kvases og skaller og frugt søber sammen i nogle dage inden presningen. Selve gæringen tager 20 dage.
Derefter 12 måneders lagring (50% på nye fade/50% på tank).

Tips til servering
Joana og Antonio Macanita fortæller at vinen er perfekt
til krydrede kødretter.