2015 Backwoods Zinfandel Reserva, Lodi, Californien

Staten Californien blev først en del af USA i 1850.
Der var netop fundet guld i baglandet, og det fik hundrede tusinder af bønderkarle fra Europa til at søge lykken.
Det var kun de færreste der havde succes som guldgravere. Andre så mulighederne i at sørge for at de håbefulde og hårdt arbejdende lykkesmede fik noget at spise og drikke. Det blev starten på det californiske vineventyr. Men inden det var en kendsgerning skulle man først kæmpe mod vinlusen, et par verdenskrige, depressioner og forbudsårene. Det er sådan set først i 1970’erne at de californiske vine begynder at blive en magtfaktor. Men derfra går det stærkt.

De fleste californiske vine er lavet på importeret europæiske druesorter. Zinfandel kommer også oprindeligt fra Europa,
men den har skabt sin berømmelse i Californien, og regnes i dag for en af verdens store klassiske druer. Og omtales derfor som amerikanernes egen drue. Zinfandel blev sat i Lodi,
for foden ad Sierra Nevada bjergene, der ligger i baglandet på højde med San Francisco. Det var i midten af 1850’erne.
Den blev med det samme den foretrukne vin i området fordi den smagte godt, den var stærk og gjorde det hårde liv bærligt. I mere end hundrede år var det sådan man lavede vinene, for det var sådan forbrugerne ville have dem. Ændringen kom som nævnt i 1970’erne. Man begyndte at forædle Zinfandel og opdage ukendte sider. Nu var det pludselig ikke et spørgsmål og hvem der kan producere mest, men hvem der lavede den bedste.

Når der er konkurrencer er det ofte en Zinfandel fra Lodi der løber med palmerne. Nogle er sikre på at Lodi bliver det nye Napa Valley. De begrunder det blandt andet med at priser og kvalitet er i en sjælden harmoni og at man i Lodi-appellationen er længere fremme med økologisk dyrkning, end nogen andre i staten.

Backwoods kommer fra særlige parceller med meget gamle vinstokke. Derfor er angivelsen af ”Reserva” alvorligt ment.
Det er en vin der er kælet særligt for. I kælderen lagres vinen
6 måneder på amerikansk eg.

I glasset er det en klassisk ”Old Zin” der fylder næse og mund med saft og sødmefuld fylde. Man fornemmer en blød frugt, eukalyptus, laurbær og lavendler og smagen domineres af peber, vanilje og brombær. Det er en tæt og mørk vin. Koncentreret velsmag.

Tips til servering
Til kraftige og krydrede kødretter. Perfekt til den traditionelle danske julemad.