2014 Château La Pageze, La Clape, Languedoc, Frankrig

Ingen begræd Algeriets selvstændighed i 1961 mere end den franske vindrikker. Algiervin havde i mere end halvt århundrede givet farve, liv og styrke til de små tyndbenede franske landvine. Uden en god portion Algiervin i blandingen, flygtede kunderne til Italien og Spanien, hvor dagligvinen både var bedre og billigere.

Det resulterede i en reguler vinkrig med dødsfald, afbrænding og attentat på vintransporter. Det gik ualmindelig trægt før man fra officiel side fandt en løsning. De fleste vil sige, at den lå lige for. Vinens kvalitet skulle forbedres og hæves betydeligt, og så skulle der laves mindre af den. Store arealer med ligegyldige druer blev pløjet op. Man gav kun tilladelse til at plante de bedste druesorter. Skrappe krav til hektarudbytte, naturlig alkohol procent, gæringsteknikker og lagrings tid blev indført. Langsomt men sikkert rettede vinene sig op. Kunderne kom tilbage. Mange nye kom til.

I dag er Languedoc et moderne vindistrikt, hvor alt synes muligt. Vi har været en tur nede og se på sagerne. Nærmere betegnet i det område af provinsen der ligger med fødderne i Middelhavet ud til Nabonnes havn. La Clape hedder det.
Det omtales som et lille bjergmassiv.

Man er enedes om, at det var her Grækerne gik i land med de første vinstokke under armen, og at romerne senere etablerede sig som fastboende vinbønder.

De som har vingårde i La Clape føler at de har noget
særligt at tilbyde. Noget som ikke kan beskrives.
Noget der skal smages. Noget som skyldes den tætte beliggenhed til havet, saltmættede maritime tåger, havgus,
den sandede jord, alt samme bidrager til en magisk oplevelse.

Slottet – Château’et om man vil – omtales jævnligt i internationale vintidsskrifter som en fornem repræsentant
for La Clape. Vingården ligger på et kalkrigt stykke jord. På markerne står Syrah, Grenache og Mourvèdre. Man har nyeste tekniske viden, men ændre kun når man er sikker på, at det er til det bedre.

Grenache druen fx gæres i et lukket system lige som i Beaujolais. Det giver en fin sprød frisk smag. Vinene laves for at blive nydt unge. Den stærke sol, og de milde briser fra havet giver vinen en flot brillant farve og lidt ekstra glød. Shiraen dufter og smager tydeligt igennem. Den er med til at give vinen karakter og kant. Smagen har stor frugtkoncentration og en moden dæmpet syre.

Serverer vinen i store glas og gerne et par grader under stuens temperatur.

Tips til servering
Til det gode middelhavskøkken med krydrede kødretter, salater  og dressinger.