2014 Cinco, Reserva, Central Valley, Chile

”Cinco” betyder ”fem” på spansk. Det er som bekendt sproget der tales i Chile. ”Fem” henviser det til den femtakkede stjerne på etiketten og til, at der er brugt fem forskellige druesorter i blandingen. Det er for øvrigt de fem mest populære sorter: Cabernet Suuvignon, Syrah, Carmenére, Merlot og Pais. Læg også mærke til, at det er en reserva udgave. Det betyder at man på alle måder har kælet lidt ekstra for vinen. Druerne er alle dyrket indenfor det områder der hedder ”Central Valley”. På et kort vil man se, at det er vinlandet mellem de to floder Maipó og Maule. Det er en stor dal, der ligger for foden af Andesbjergene og godt beskyttet mod vest af kystbjergene.  Her er der middelhavsklima med en lang og tør modningsperiode. Det bliver aldrig ulideligt varmt og aldrig frost. Det er perfekt til de klassiske druer. Dog er man nødt til at kunstvande for at stokkene kan trives. Der benyttes smeltevand fra bjergtoppene.

Vinmageren forklarer os nærmere om druevalget til denne vin: ”De druer vi vælger skal være typiske for sorten og den jord de står i. Vi stiller meget store krav. Cabernet Sauvignon (20%) og Carmenere (30%) kommer fra Colchagua Valley, hvor de yder allerbedst. De bibringer vinen struktur og fylde. Merlot (10%) hentes i Curicó Valley og giver vinen elegance og saft. Syrah (35%) og Pais (5%) hentes i Maule Valley. Syrah genkendes i vinen for sin dybe farve og eksotiske duft og smag. Fælles for disse fire druer er, at de er kommet til Chile fra Frankrig i 1800-tallet. Pais derimod  har så at sige altid været der.  Det eneste man med sikkerhed ved om denne drue er, at den lige som de andre tilhører Vinefera-familien. Hvordan og hvornår den er kommet til Sydamerika er der ingen der ved. Nogle har den teori, at den er vokset frem af de druekerner, der blev spyttet ud af de spanske soldater der kom til området i midten af 1500-tallet. Andre mener at vinstokkene er medbragt af jesuitterne.  Pais giver denne vin et frisk pift af noget sødmefuldt.

Hver af de fem druesorter er høstet når de har nået deres maksimale modning. De bringes hurtigt til vinmageren der starter gæringen, der buldre løs de næste fjorten dage. Vinen bundfælder sig ved egen kraft og tappes på flaske et år efter høsten. Intens ruby med kirsebær, blåbær og toast der dukker op hen ad vejen. Munden fyldes med elegante ekspressive noter, masser af saft og modne tanniner. En lang insisterende velsmag slutter fornøjelsen af.

Tips til servering
Perfekt til svinekød. Og til kødretter med masser af tilbehør.