2014 Château Lamothe, Thienot, Bordeaux, Frankrig – GULDMEDALJE

Bordeaux-vinene har gennem det sidste tiår stået lidt i skyggen af den nye verdens vine. Nogle af slotsejerne har mistet modet og solgt sig ud af krisen. Andre har hanket op i sig selv og sat sig for, at de vil tilbage til den position som de mener at Bordeauxvin rettelig skal have.  En god historie om slottet og de tidligere ejerne er ikke mere nok. Den moderne vinnyder vil have kvalitet i glasset. Så enkelt er det. Så er det bare om man kan blive enige om, hvad kvalitet er. En god Bordeaux skal være elegant og have kant. Når man nyder et glas, skal man hurtigt få lyst til endnu et. Den skal ikke være mættende og ikke for tung og pågående. Det er ambitionen for den nye generation af Bordeauxvine.

Et af de slotte der har taget udfordringen fra den nye verden op  er Château Lamothe. Det ligger i den høje ende af Entre-deux-Mers, og ejes af Vincent familie. ”Motte” på fransk er en kunstig høj og det har inspireret til slottets navn. At Château Lamothe er med helt fremme som repræsentant for det moderne Bordeaux, skyldes fjerde generation af familien Vincent. I 90’erne fik brødrene Fabien og Christophe ansvaret. De sørgede for at der var den rette balance mellem jord og vinstokke. Noget som har stor betydning for det endelige resultat. Brødrede rejste rundt i verden for at møde de ypperste vinmagere. Og blive inspireret af dem. Alle også deres konkurrenter erkender at slottet med årgang 2000 har nået målet. Men de stopper ikke her. Det nye vineri råder over nyeste teknik. Der er ikke sparet på noget som helst. Der er installeret små separate tanke, så man kan holde øje med udviklingen af de enkelte cuve.

Alt arbejdet først med mosten og så med vinen sker ved egen tyngdekraft.
Kodeordet er blevet ”ambitioner”. Ingen kunstgødning.  Og fuld respekt for naturen. Der hører 100 hektar til ejendommen. Alt overvejende blådruer til rødvin. Merlot dominerer med 70%, Cabernet Sauvignon med 25% og så 5% Petit Verdot. I gennemsnit er vinstokkene 22 år.

Når høsten går i gang sorteres druerne både i marken og når de kommer i hus.
Vinifikationen sker på temperaturregulerede ståltanke. Vinen tåler yderligere lagring, men smager forførende godt allerede nu. Bag den granatrøde varme farve, finder man en intens frugt saft med røde og mørke toner. Vinen er rundt og fast i kødet med en livgivende moden tannin. En yderst velstruktureret Bordeaux, som er bevis på at Bordeaux er med igen.

Tips til servering
Perfekt til kød, hvor kødsmagen skal have lov at komme igennem.