2015 Villa Giada, Suri, Barbera d’Asti

Barbera-druen er Italiens mest populære. Den er let at have med at gøre og giver et højt udbytte. Det forklarer hvorfor man finder den overalt i Italien. De bedste resultater yder den i kølige egne, og derfor er Piemontes Barbera klasser bedre end det man oplever i andre regioner. Man høster også lidt mindre pr hektar, og gør sig i det hele taget umage hele vejen i gennem.

Barbera er altså druen og Asti er det lille område i Piemonte, hvor vinstokkene har deres rødder. Det meste af året kan man se sneen på toppen af Alperne. Det er forudsætning for at vinen får friskhed og syre, som udvikler sig og giver vinene karakter.

Indtil for en generations siden blev Barbera-vinene ofte omtalt som lette hverdagsvine vine, der prikkede lidt på tungen. Man anbefalede at nyde dem helt unge og let afkølet. Og det gjorde de lokale med glæde. Blandt andet fordi de fleste af Barbera-vinavlerne også havde Nebbiolo på deres marker. Det var meget lettere at sælge og gav betydeligt mere i kassen.

Samtidig satte andre sig for at forædle Barberaen. Man lærte hurtigt at tæmme syren, og fremhæve frugten. Flere begyndte også at bruge druer fra ældre vinstokke, og kortere eller længere lagringstid. Resultaterne var rosende omtaler og interesse fra hele verden. I dag regnes de bedste Barbera-vine på linje med Piemontes andre store vine (Barolo og Barbaresco).

Vi har fundet en moderne udgave af Barbera som er frisk og frugtig og meget let lader sig nyde. Villa Giada hedder den.
Vi er altså i Asti en smuk lille by, som også lægger navn til de populære sødlige mousserende vine. Byen ligger en snes kilometer nord for Alba.

Druerne dyrkes med stor respekt for naturen. Det er så tæt på økologi som mulig. Der håndhøstes når druerne er modne i sletningen af september og begyndelsen af oktober.

Druerne afstilkes inden den traditionelle udblødning og gæring. Inden den malolactiske afslutter ballet. Bundfælder ved egen kraft i 4-5 måneder. Derefter en kort flaskelagring inden den er klar til at blive sat på bordet til fornøjelse for de tilstedeværende.

Flot i glasset, ruby med et brillant skær. Lækker vinøs i næsen med tydelig kirsebær og underfundige krydrede undertoner. Blød elegant frugt i munden, det hele slutter af med en elegant og indbydende lang eftersmag.

Tips til servering
En vin der passer til både små forretter, pasta og kød af forskellig slags.