2015 Tres Tintas GSM, Bodega Castano, Yecla

Familien Castano nævnes i dag som en af de mest respekterede vinproducenter i sydøst Spanien. De har dyrket vin i Yecla i mange generationer og er i dag absolut markedsleder.

Yecla er navnet på en lille by i Murcias bagland. Vi er på den spanske Middelhavskyst. De lokale kaldte det Levanten. Fordi her stod solen op. Yecla vinene fra markerne rundt om byen er først i nyere tid blevet opdaget af vinelskere i hele verden. Men det er ikke for sent at hoppe med på vognen, og gøre sig nogle gode køb.

Inde i bag er der fastlandsklima. Vi er oppe i 4-500 meters højde. Varme somre og kolde vintre. Historisk har man altid lavet stærke vine på de kanter. Den sorte stærke, rå vin blev taget direkte fra gæringstanken og sendt direkte nordpå til blandinger med ”blodfattige” vin fra nord, der manglede lidt sol.

Vinlusen fandt først vej til Murcias bagland for et halvt hundrede år siden. Der skulle ryddes grundigt op og genplantes, hvis man ønskede at fortsætte som vinbonde. Det var der mange som ikke orkede. Eller havde penge til.

Undtagelsen var en enkelt mand, der både havde penge og en bæredygtig ide. Han genstartede Yecla  og fik succes. Manden ejede familievingården Bodegas Castano. Han vidste hvordan den lokale Monastrall drue skulle behandles for at blive accepteret af den internationale gane. Han foretog mange forsøg med lagringen af Monestrell på forskellige egetræstyper. Han vidste også, hvad fornuftige mennesker ville betale, for et godt glas vin.

Selv om efterspørgslen på Yecla-vinene er stor, fastholder han både kvalitets-og prisniveau.

Denne Tres Tintas GSM er netop en af de moderne Yecla-vine der er blevet kælet lidt ekstra for. Druerne er 20 % Garnacha, 40% Syrah og 40% Monastrell. I gennemsnit er vinstokkene 35 år gamle. De står i højlandet 750 meter over havet i en kalkholdig jord. De er beskåret i buskform uden opbinding.

Høsten gik i gang i midten af september og druerne blev bragt hurtigt i hus. Vinifikationen er helt traditionel med 8-10 dages gæring samme med alle skaller, efterfulgt af malolactisk gæring.

Lagringen er 4 måneder på fransk og amerikansk eg.

Vinen optræder med en intens dyb rød farve. Næsen fyldes med aromaer fra sorte bær og fine krydrede toner. I munden er vinen juicy og frisk med en silkeblød konsistens. Harmonisk og drikkeklar med modne tanniner og en lang eftersmag.

Tips til servering
Serveres et par grader under stuens temperatur i store glas til svinekød med krydret tilbehør eller andet godt.