2015 Terrapura, Singel Vineyard, Syrah.Maipo Valley, Chile

Man ved ikke med nøjagtighed, hvornår Syrah-druen kom til Frankrig. Man er nogenlunde sikker på, at den kom fra Persien, fra byen Shiraz. Og at det skete før vor tidsregning. Den har altid været en vigtig forudsætning for Rhônebønderne, særlig dem i den nordlige del af dalen. Det er Syrah-druen der står bag store vine som Hermitage og Côtes Rotie.

Da den amerikanske vinguru Robert Parker første gang bedømte disse vine, gav han topkarakter. Det fik interessen fra hele verden til at eksplodere. Alle ville plante Syrah. Ikke bare i den nordlige del af Rhônedalen, men i hele verden. Det er en drue, der modner sent. Under de bedste forhold giver den en mørk, alkoholrig og stærk  vin med en tydelig garvesyre og en massiv frugt, der domineres af violer, kirsebær og solbær. Med alderen udvikles en røget og krydret undertone.

At der står Syrah på etiketten er ingen garanti. De som ikke forstår at minimere udbyttet, eller som er faldet for fristelsen til at vælge simple kloner, får desværre en aldeles karakterløss og ligegyldig vin.

Normalt kalder de druen Syrah i Frankrig, og Shiraz i resten af verden. I nogle lærebøger er det blevet til, Det er blevet til, at når der står Syrah er det en mere elegant vin i modsætning til Shiraz, der er robuste og alkoholrige. Den påstand holder bare ikke i byretten. For som her har vi en kraftig og massiv vin på ”Syrah” fra Chile.

Terrapura er blandt de nye og kvalitetsbevidste vinhuse i Chile.. Bag står repræsentanter for nogle af landets vinpionerer med familienavne er kendt for kvalitet. Med Terrapura vil de vise en hel verden, hvad der egentlig kan lade sig gøre i det der kaldes vinmagerens paradis. Navnet Terrapura er en hyldest til den gode jord og de ideelle betingelser, der bydes i Chile. Floderne  flyder med smeltevand fra Andes. Luften er tør, det forhindre de fleste sygdomme.

Det er let at lave vin i Chile, men det kræver viden og erfaring, at bringe sig op på et kvalitetsniveau, som det de bedste har nået.

Denne vin er høstet i første halvdel af april 2015. Druerne kværnes og lægges koldt inden gæringen sættes i gang. En uges tankgæring med daglig pumpning. Så 6 måneder på fransk eg. Vinen har en intens aroma af moden frugt, mørk chokolade og solbær. Elegant i munden. Intens velsmag.

Tips til servering
Det er vinen til kraftige og krydrede kødretter. Og grillen selvfølgelig