2015 Terra de Lisa, reserve, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig

Vi er i de to gamle provinser Languedoc og Roussillon, som i dag  er delt i fire departementer. Roussillon er det mindste af områderne. Det ligger helt syd på og strækker sig fra kysten og ind/op i bjergene som udgør grænsen til Spanien. Vindistriktet kaldes Côtes du Roussillon. Her gør man sig mest i robuste dagligvine, der bare skal på bordet uden så megen ståhej.
Det er Frankrigs varmeste område. Man har aldrig problemer med at få druerne godt modnet. De mangler til gengæld lidt syre og kan derfor godt virke noget tunge.

De absolut bedste røde vine kommer fra appellationen Côtes du Roussillon Villages. De fleste marker ligger højt. Oftest på store terrasser. Det er området nord for hovedbyen Perpignan. Her er varmen ikke så trykkende. Man får tillige en lille smule mere regn i løbet af året. Alle betingelser for at lave god vin er til stede.

Kvalitet et simpelthen en krav fra den lokale vinkommité. Det er krav om hektarudbyttet, der er begrænset til 4,5 hl. Og så er der visse regler for hvilke druesorter der må benyttes og blandings forhold. Den vigtigste drue er Carignan fulgt af Grenache og Syrah. Der er tydelig kvalitetsforskel på de almindelige Roussillon-vine og ”Village-vinene”.
Terra de Lisa vil bekræfte det udsagn.

Dette domaine ejes af familien Baissas og ligger midt i smørhullet med vinmarker på alle sider. Man kan dokumenterer mange tilfredse kunder.

Domainet benytter Gobelet opbinding, en form for opbinding af vinstokken, som man allerede kendte i romertiden. Planten beskæres så sporerne bliver placeret på tykke sidegrene i cirkelform. Vinstokken får dermed form af en goblet (drikkepokal). Vinstokken er fritstående. Systemet er bedst egnet til vinmarker der ligger i tørt klima, hvor man går efter et mindre udbytte.

På Terra de Lisa bruges området tre bedste druesorter. Vinhuset opgiver ikke blandingsforhold, kun at det bestemmes af kvaliteten af årets høst. Vi tro ikke at det ændre sig meget fra år til år.

Hektarudbyttet på denne vin er nede på kun 4o hl. Det forklarer vinen ekstra koncentration og kompleksitet.

Det er en lækker smagsoplevelse, som alle vil kunne forstå at nyde. Mørk og saftig med masser af frisk frugt, der bredder sig i hele munden. Fyldig tør med en tilpas syre, der giver vinen karakter.

Tips til servering
Serveres til alt hvor man ønsker sig et godt glas rødvin. Den klarer også tilbehør, af forskellig slags, salater og dressinger.