2015 Pinot Pays d’Oc, Terrasses de Perret, Frankrig

Vi har fulgt vinens verden i mere end halvtreds år. Vi kan ikke komme i tanke om et vindistrikt, som har udviklet sig mere end Languedoc i Sydfrankrig. I 1970’erne var de i gang med den første store omvæltning. Forbrugerne svigtet dem. Vinen var for tyndbenet og syrerig. Løsningen blev dikteret af regeringen. Cirka halvdelen af alle vinmarker blev ryddet. Det var først og fremmest de kystnære områder der skulle bruges til turister Derefter blev alle sekundære vinsorter erklæret for uønsket, og bønderne fik penge for at rive dem op. Og penge til at plante noget nyt og bedre materiale.

Alt det skulle hæve den generelle kvalitet, men stadig helt frem til årtusindeskiftet, blev der stadig lavet alt for megen ligegyldig vin. Årsagen var at mange Languedoc-vinbønder spekulerede i EU’s betalinger til overskudsvin, der aldrig blev drukket.

Til gengæld er det gået stærkt de seneste 10-15 år. Languedoc er blevet et rent  slaraffenland for en hver vinelsker. Så godt som alle typer tilbydes og til priser der er meget fornuftige.

Mange af de bedste vine findes i den ellers ret simple kategori Pays d’Oc. Ideen er at vinbønderne skal kunne lave vin uden for mange snerrende bånd.  Der skal være plads til entusiasme og iderigdom. Navnet Oc refererer til Occitanien, som er den gamle betegnelse for det sydlige Frankrig.

Det er Terrasses de Perret der har leveret vine. Det er et meget respekteret vinhus der ligger i den nordlige del af Languedoc mellem Montpellier og Cevennernes forbjerge. Her er man beriget af den perfekte kombination mellem terrænet, klimaet, jordbund, vingården og stor passion

Selvfølgelig skal man også forsøge sig med Pinot på disse kanter. Man har sat vinstokkene der, hvor efteråret lige når at få fat inden druerne modnes fuldt. Det giver nogle kærkomne kølige nætter, som gør frugten sprød og frisk.

Når druerne kommer i hus sorteres de og kværnes let. Skallerne er med under hele gæringen. Det giver ekstra saft og kraft.

Hæld vinen i glasset, og nyde den klassiske Pinot Noir farve (let  purpur med modne stænk). I næsen aromaer af kirsebær og urter. Er blød med en elegant fylde og friske frugtnoter.

Nydes et par grader under stuens temperatur og af store glas, hvor vinen kan “åbne” sig.

Tips til servering
Serveres til fjerkræ i velsmagende saucer og til grillkød.