2015 Baiocco, Sangiovese, Antonelli, Umbrien IGT, Italien

Umbrien er den eneste af Italiens 20 provinser, der ligger helt omsluttet af andre regioner og uden adgang til havet. Umbrien står lidt i skyggen af naboen Toscana, som tager hele opmærksomheden. Denne skævhed er der ved at blive rettet op på. Landskabsmæssigt og historisk er man ligestillede med Toscana.

Umbrien har altid været stærke på hvidvinssiden, med Orvieto som signaturvin. Men er de seneste to årtier er man kommet gevaldigt med på rødvinssiden også. Det skyldes en lille håndfuld entusiastiske vinbønder, der har sat sig for at vise en hel verden at man også i Umbrien kan lave store vine.

Syd for Perugia og tæt ved Montefalco, hvor der for øvrigt er en flot udsigt til klostret i Assisi, ligger vingården Antonelli, der står bag en række umbriske kvalitetsvine. De har 170 hektar med vin i regionen. Antonelli familien har mange generationers erfaring med at forene Umbriens milde klima og forskellige artede jordbund med de mest velegnede druer. Målet er altid at få det lokale særpræg og den moderne internationale smag til at gå op i en højere enhed.

Antonelli har i mange år drevet vinmarken med størst mulige hensyn til naturen, og har derfor lov til at skilte med ”vino biologico.

Lige som naboen i Toscana, er den foretrukne blå drue til rødvin Sangiovese. De behandler den på samme måde i Umbrien, og derfor er forskellen ikke den store. Men lige som i Toscana, så er der også nogen der er bedre til at lave vin i Umbrien end andre. Vi vil pege på Antonelli som en af dem, der har forstået det. Blandt andet fordi han kan få det man kan kalde hverdagsvin til at smage som festvin. Det er lykkedes for ham med denne Baiocco, der er opkaldt efter en antik mønt fundet på vinmarken.

Druesammensætningen er 90% Sangiovese og 10% Merlot. Sidstnævnte for at give vinen et internationalt anstrøg.
Hektarudbyttet er nede på 6 ½ hl/ha. Merlot’en høstes i begyndelsen af september. I slutningen af samme måned høstes Sangiovese. Begge håndplukkes.

Druerne kværnes ganske let og skaller og most er i kontakt under hele gæringen i ca 14 dag.

For at bevare frugten og friskheden i vinene lagres den nogle måneder på ståltanke inden den tappes på flaske. Og meldes klar til at blive nydt.

Flot brillant i glasset, rubin rød med en imødekommende næse der åbner for frugt og florale noter – kirsebær, rød frugt. I munden er den livlig med en vinøs smag, der fylder munden med behag.

Tips til servering
Det er en særdeles god hverdagsvin der kan serveres til alt slags mad. Koldt kød og lignende,  frokostretter, oste, lette pastaretter. Vinen må gerne serveres et par grader under stuens temperatur.