2014 Pearlstone, Pinotage, Rhebokskloof Wine Estate, Sydafrika

For nogle måneder siden præsenterede vi en rødvin fra Perlstoneserien. Den blev særdeles vel modtaget af vores kunder. Vi lovede, at vi hurtigst mulig ville
hjemtage vingårdens røde Pinotage, der havde fået megen ros internationalt.
Den er nu kommet til landet, og selvfølgelig er den med i denne måneds vinkasse.

Rhebokskloof er en vingård der ligger godt og vel en times kørsel fra kysten bag Cape Town. Vi har retning mod Paarl. Vi har længe kunne se de nøgne bjerge, der rejser sig bag byen. Sidst på dagen, når solen står lavt, lyser de op som perler. Derfor navnet. Det er i denne fantastiske Paarl-dal, at nogle af Sydafrikas bedste vine bliver til. Vi vil tilføje, at det sker på nogle af de smukkeste vingårde i landet. Mange er bygget i den kendte Cape stil, med hvide mure, stråtag og stukgavle. Ofte gemt lidt af vejen mellem bølgende bakker og høje bjerge. Nogle af Sydafrikas mest kendte prestige vingårde har deres jorde og vinstokke netop her.

Vi deltog i en stor smagning på vingården, hvor vi blev præsenteret for et flot galleri af vine i forskellige kvalitetsklasser. Især vinene fra Peralstone serien tiltalte os. Ikke bare for navnets skyld, men fordi vi her fik moderne sydafrikanske vine med kant og personlighed til meget fornuftige priser.
Det er altså signatur-druen Pinotage vi har valgt denne gang. Det er helt og aldeles Sydafrikas egen drue. Det er en krydsning mellem Pinot Noir og den sydfranske Cinsault. Siden 1925 har man udviklet og forædlet sorten, som i dag bør tælles blandt verden klassiske druer.

Druerne er høstet i Paarl og de har haft deres rødder i granitjord. Druerne var modne i midten af februar 2014, og der blev høstet 8 tons pr. hektar. Vinifikationen foregår på ståltanke, hvor temperaturen holdes på 24-25 grader under hele gæringen, Når både den alkoholiske og den malolactiske gæring er overstået tappes vinen på små 225 liter fade af fransk eg. Fadlagringen tager 14 måneder.

I glasset præsenterer vinen sig med saftig frugt domineret af mørke bær og livlig udviklet syre. Smagen er fyldig  tør med massive krydrede undertone. Fadlagringen har givet vinen elegante toner af eg og toast..

Tips til servering
Pinotage er et perfelt match til krydrede kødretter.