2014 Lama de Pietra, Nero di Troia, Puglia, Italien

Puglia eller på dansk Pulien er det officielle navn på den region, der dækker den italienske ”hæl”. Man mødes ikke af samme umiddelbare landskabelig skønhed som i fx Toscana, men giver man det lidt tid vil man virkelig blive belønnet med smukke oplevelser, spændene historie og overvældende natur.  Og ikke mindst velsmagende vine, som er til at betale.

Vinen vi præsenterer denne gang kommer fra området omkring den mytiske borg  Castel del Monte, der ligger på en bakketop og meget synlig for hele området. Opført i 1200-tallet på foranledning af Frederik den 2, der var en af de betydelige middelalderkonger. Arkitektonisk er det en blanding af elementer fra Nordeuropa, den muslinske verden og den klassiske oldtid. Borgen har en gennemført ottekantet grundplan og i hvert hjørne er der et ottekantet tårn. Lav skov og vinmarker omgiver Castel del Monte. Den lokale drue bærer det smukke navn Nero di Troya. Den stammer fra Lilleasien og er bragt af grækere fra Troya til Syditalien. Op gennem historien havde man vænnet sig til, at druen skulle have lang fad- og flaskelagring for at dæmpe en medfødt hidsig garvesyre. Moderne vinnydere har ikke tid til at vente i årtier på at deres vin skal modnes. Derfor har moderne vinifikationsmetoder gjort det muligt at skabe velsmag og harmoni med kort lagring uden at det er gået ud over charme, elegance, kraft og saft.

Vinstokkene har deres rødder i bakkerne nord for Bari. Tæt på havets kølighed. Nero di Troia modnes sent. Først langt hen i oktober. Det betyder er druerne ikke er svedige når de kommer i hus. Jorden er en blanding af kalk og ler. Der sorteres to gange inden druerne kværnes let og sættes til gæring. Der benyttes en rendyrket gærkultur og temperaturregulering. Vinen får lov at bundfælde sig ved egen kraft inden den hældes på ståltanke, hvor den lagre 10 måneder inden aftapningen.

Nero di Troya er kendt for sin mørke farve. Her mørk ruby med violet kant. Meget i mødekommende i næsen. Kompleks med noter af rød frugt. Surkirsebær giver kant og karakter. I munden blød og delikat med moden gravesyre, elegant tør med en god struktur.

Tips til servering
Perfekt til rødt kød, fuglevildt og modne oste.