2013 Jose Rio Colection, Yecla, Spanien

Yecla er navnet på en lille by i Murcias bagland. Vi er på den spanske  Middelhavskyst. De lokale kaldte det Levanten. Fordi her stod solen stod op. Yecla-vinene fra markerne rundt om byen er først i nyere tid blevet opdaget af vinelskere i hele verden. Men det er stadig ikke for sent at hoppe med på vognen, og gøre sig nogle gode køb.

Inde i baglandet er der fastlandsklima. Vi er oppe i 4-500 meters højde. Varme somre og kolde vintre. Historisk har man altid lavet stærke vine på de kanter. Man havde ikke forstand på, eller tid til at forædle produktet. Den rå vin blev taget direkte fra gæringstanken og sendt nordpå til blandinger med vine, der havde godt af lidt ekstra farve og alkohol.

Vinlusen fandt først vej til Murcias bagland for et halvt hundrede år siden. Der skulle ryddes grundigt op og genplantes, hvis man ønskede at fortsætte som vinbonde. Det var der mange der ikke orkede. Eller havde penge til. Undtagelsen var en enkelt mand, der både havde penge og en bæredygtig ide. Han genstartede Yecla med succes. Det var ejeren af Bodegas Castano. Han vidste hvordan den lokale Monastrell drue skulle behandles for at blive accepteret af den internationale gane. Han foretog mange forsøg med lagringen af Monastrell-druen på forskellige egetræstyper, og lærte ned til mindste detalje, hvad vinen havde godt af. Han vidste også, hvad fornuftige mennesker ville betale, for et godt glas vin. Selv om efterspørgslen på Yecla-vinene er stor, fastholder han både kvalitets-og prisniveau.

Der er ellers ikke meget at komme efter i Yecla. Byen er opstået i et vejkryds, som de fleste bare passerer uden at stoppe. Et enkelt sted tilbydes et chaufførmåltid, og man kan vist nok også betale sig til en overnatning. Vi er som nævnt i højlandet. Vinstokkene er buskbeskåret uden opbinding. De er i gennemsnit 40 år gamle. Hektarudbyttet er lavt. Druerne håndplukkes når de er fuldmodne. Det sker som regel i begyndelsen af oktober. Gæringen er overstået på 10 dage. Den malolaktiske gæring følger hurtigt efter. Det er i denne proces, at den hårde æblesyre omdannes til den bløde mælkesyre. Vinen får derefter 6 måneders lagring på små franske egetræsfade. Halvdelen helt nye. Derefter en skånsom filtrering og så aftapning og afslapning på flaske.

Mørk og saftig vin ­ blommer, figner og mørke bær. Intense balsamiske aromaer blander sig med hindbær i en rig, tør og fyldig smag. Fadlagringen er velintegreret og giver en vin i fuld harmoni. Modne tanniner giver vinen karakter og en lang eftersmag.

Tips til servering
En vin til fyldige og krydrede vinterretter. Gerne lidt afkølet for at fremhæve vinens fine frugt.