2013 Domaine Reynaud, Grande Rèserve, Duché d’Uzès, Frankrig

Det er en af Rhônedalens nye appellationen. Man kan sige, at den er kommet lidt sent til, for der har været lavet vin i kommunen i mere end et par tusinde år.  Gennem tiderne er der mange henvisninger til, at vinen fra Duché d’Uzès var af en særlig god kvalitet. I 1500 tallet kan man læse at den lokale biskop er meget stolt af sin vin og forærede et krus til alle unge gifte par, der opførte sig ordentligt.

I nyere tid har fire generationer med kærlighed og hård arbejde bragt Domaine Reynaud fra blot at være leverandør af gode druer til kooperativet til at være et kvalitetsbevidst vinbrug, der har fingrene i det hele. Lige fra pasning og pleje af markerne til gæring, blanding og lagring. Man kan nu præsentere en domaine aftappet vin af høj klasse og stor personlighed. Luc er den nuværende generation af familien Reynaud. Da han overtog ejendommen i 2000 lovede han at skabe et domaine der tog ansvaret for hele produktionen. Og selvfølgelig skulle navnet på etiketten være Domaine Reynaud. Han føler sig godt uddannet. Både hans far og bedste far brugte megen tid på, at få unge Luc til at forstå hemmeligheden ved at lave god vin. I samme periode er vinmarksarealet steget fra 3 hektar til 50.

Familien er for længst kommet til den erkendelse, at kvaliteten starter på marken. Her føler man sig godt hjulpet fra naturens side. Både med hensyn til beliggenhed og jordsammensætning. Vinstokkene står for foden af et stort kalkrigt plateau, der vender mod nord, og dermed holder sig kølig igennem sommeren. Det bevarer druernes aroma optimalt. Betingelserne er særlig gunstige for Grenache-druen.

Markerne fortsætter ind i nabokommunen Saint-Hippolyte-de-Montaigu og ender på toppen af ”Montaigu”, der er sydvendt. Jorden skifter til sand og grus. Her får solen lov at brænde til stor fornøjelse for Syrah-druen, som modner perfekt. Denne vin er blandet af 50% Grenache og 50% Syrah. Betegnelsen ”Grande Réserve” er ikke pålagt nogen egentlig kontrol. Og hører ofte til blandt unyttige informationer. Men i dette tilfælde henviser det til, at det er den absoluttet topvin fra ejendommen.

Den er mørk ruby i glasset. En saftig frugt dominerer næsen med friske pift af hindbær og baglandets urter. Smagen er først blød og intens. Hurtigt udvikler den med sine modne tanniner sig til at være muskuløs med en fin tør fylde .

Tips til servering
Den skal serveres i store glas til svinekød, grilled bøf og friske oste.