Hvidvinskasse 38

2015 Pazo de Marinan, Monterrey, Galicien, Spanien

Vi skal på en spændende udflugt ud til den spanske atlanterhavskyst. Måske er vi gåede ad den berømte pilgrimsrute til Santiago de Compostella. Måske har
vi taget kystvejen og spiste masser af friske skalddyr
og skyllet dem ned med kølig hvidvin.

Vi er blevet budt velkommen i regionen Galicien, der
på mange måder er forskellig fra det vi ellers møder
i Spanien. Traditioner, mad, sprog osv. Det gælder også
vinene. Man kan blandt andet prale med, at man har noget
af det bedste hvidvin, der kan købes for penge. Man skal
kikke efter navnet Rias Baixas, et navn de fleste danske
tunger er lidt ubekvemme ved at udtale. Noget andet er,
at priserne på Rias Baixas er voldsomme. En god flaske
koster noget over 100 kroner.

På vores tur opdagede vi, at der var andre end Rias Baixas,
der var værd at stoppe op ved. Blandt andet den lille enklave Monterrey, der mod syd grænser op til Portugal. Inspireret af Rias Baixas og de bedste Vinho Verdes i Portugal, begyndte nogle af vinbønderne i Monterrey (Kongebjerget), at  tage sig lidt sammen, og kun bruge det bedste fra marken, holde udbyttet nede og lade naturen arbejde i kælderen. Resultatet er meget lovende, og vi kan kun anbefale at søge disse vine, inden det bliver kult.

Vi medgiver at det er svært at have tiltro til en vin med
så grim og intetsigende en etiket, men vi kan love at der
venter en god vinoplevelse. Albarino er navnet på druen bag succesen. Når den er bedste optræder den med stor elegance og en indsmigrende lækker moden frugt, meget delikat og med en lang og mundrensende eftersmag.

Der er brugt tre forskellige druer til denne blanding. Vi har ikke kunne få oplyst blandingsforholdet. Der er Albarino der bidrager med en imødekommende aroma af sommerblomster, fersken og citrus. Så er der lidt Treixadura i. Det er den der giver en let krydret, blød, silkeagtig duft og smag. Hovedparten i blandingen er Godello, som oprindelig er fra Madeira.
Den giver både syre, fylde og karakter til vinen.

Tips til servering
Den skal serveres kælderkold af store glas og nydes til alt det gode fra havet. Vinbonden bag vinen mente at den kunne drikkes til alt. Men særlig en god paella ville være lækkert.

2015 Bacaro, Grillo,  Cantine Cellaro, Terre Siciliane IGT, Italien

Sicilien er Middelhavets største ø. De lokale synes også selv,
at det er den smukkeste. Vi tør ikke være uenige med dem. Foruden skønheden er der også en uforklarlig følelse af historie og drama både i byerne og ude på landet. Vi får at vide at mafiaen ikke mere spille nogen rolle på øen, alligevel kan man jævnligt læse om mafiabosser der arresteres og får langvarige  fængselsstraffe. Det er bare øens kultur. Sådan kan det vel forklares.

Vinmæssigt har man beviser på at vinen spillede en vigtig rolle allerede før Kristi fødsel. Man har fundet madrester fra den tid, som viser at man havde en spændende madkultur og at
der var stor forskel på, hvad der var på de riges tallerkener og så det “pøblen” måtte finde sig i at mætte sig med.
Det samme gjaldt vinen. Den gang blev de bedste vine lavet på græske druesorter. Nu om dage er der kun få af dem tilbage. Man har med dygtighed forædlet egne druesorter, så kun meget få forsøger sig med de internationale druer, der ellers dominerer over hele verden.

Cantine Cellaro blev etableret i 1969. 500 lokale vinbønder med jord og vinstokke i området omkring Sambuca, blev enige om at gå sammen for at lave vin til den moderne for bruger uden at ændre alt for meget på DNA’en. Klimaet omkring Sambuca er perfekt. I vintermånederne er gennemsnitstemperaturen på ca. 15 grader. Somrene er varme. Man udnytter de kølige briser fra havet. Og høster druerne om natten. Sambuca er tilpas langt væk fra den aktive vulkan Etna, at den ikke udgør nogen risiko.

Druen er Grillo. Den gjorde sig så godt i Apulien, at man også ville forsøge sig på Sicilien. Nu har man flere hundrede års erfaring med den, og betragter den som sin egen. Grillo betyder “fårekylling”. Det er en superhvidvin når vinmageren forstår at behandle den ordentligt.

Druen må ikke svede når den kommer i hus. Den skal
presses forsigtigt og langsomt. Gæringen skal foregå ved lav temperatur for at opnår den maksimale aroma. Lagringen er på ståltanke og ved lav temperatur. Vinmageren fortæller at vinen er specielt designet til yngre nydere, der søger værdi for pengene. Vi mener ikke at alderen skal være nogen begrænsning af nydelsen.

Vinen er strågul og indbydende. I næsen både sommerblomster og eksotisk frugt. Den fylder munden med en livlig tør smag som renser uden at ridse.

Tips til servering
Perfekt til alle former for fisk, ris- og pastaretter. En vin alle vil kunne lide.

2015 Coste del Molino Verdicchio de Castelli di Jesi Classico DOC, Monte Verdicchio, Italien

Et langt men også et meget poetisk navn. Især oprindelses garantien, ”Verdicchio de Castelli di Jesi” sætter smukke tanker i gang.

Vi er i Mellemitalien i regionen Marche som ligger ud til Adriaterhavet. Helt nøjagtig er vi i Anconaprovinsen, der har taget navn efter den vigtigste by i regionen. Jesi er en lille flække i bjergene bag Ancona. Landskabet rundt om kaldes Castelli di Jesi og det er efterhånden blevet et meget kendt vinnavn, ikke bare i Italien men i hele verden. Vinene er kendt for at være nogle af Italiens mest charme velsmagende tørre hvide vine.

Midt i 1950’erne gik det lidt trægt med afsætningen, men så fik en af producenterne den ide, at tappe Jesi-vinene på en grøn amforaflaske inspireret af formen på den græske lerkrukke. Den fik stor succes, og snart blev det almindelig at tappe vinene på denne let genkendelige flaske. Men som det ofte går, så kan succes ændre sig til grådighed. Nogle glemte at flaskeformen ikke alene gjorde det. Andre pressede udbyttet op. Resultatet var ligegyldige tyndbenede vine. ”Turistvine” blev de hånligt kaldt..

Synd for de mange gode producenter, der stadig fortsatte med at tage deres roller seriøs. De mest kvalitetsbevidste begyndte igen at tappe deres vin i almindelige flasker. Og dem blev der lagt mærke til. Coste del Molino er navnet på vingården, der ligger godt gemt inde i bjergene.

Druerne er 100% Verdicchio, og Monte Schiavo, der er firmaet bag det hele, gør sig den ulejlighed kun at høste de fuldmodne druer, og kun de klaser der er helt uden råd. Det betyder at man skal gå gennem rækkerne efter i flere omgange.
Som regel er man ikke færdige med høsten før i midten af oktober. Hektarudbyttet er lavt, det koncentrerer smags-og aromastofferne.

Derfor skal det ikke overraske, at denne Coste del Molino er både intens og insisterende trods den forfinede og elegante fremtoning. Den bedøver ikke med voldsomme duft-og smagsstoffer, men pirrer og antyder med fine sprøde noter af nødder, anis, ananas og citrus i en tør, frisk fyldig struktur.

Tips til servering
Klar til at blive serveret kølig i store glas til havets frugter, kogt fisk, pateer og fjerkræ.

2013 Painted Wolf Peloton Blanc, Costal Region, Sydafrika

Den sydafrikanske ”painted dog” har lagt navn til en vinserie, som vi flere gange har præsenteret for vores kunder. Initiativtagerne er Emma og Jeremy Borg. De arbejdede sammen i Chobe National Park, hvor de fik en forkærlighed for Afrikas vilde hunde – en særlig race der kaldes Painted dogs – fordi de ser ud som om de er blevet pletmalet i mange forskellige glade farve. De tilhører en stærkt truede dyreart. Det er et flokdyr som er meget socialt indstillet. De jager sammen, og de slapper af sammen i deres huler, der altid ligger dybt inde i den skyggefulde afrikanske buskvækst. Har man været på safari i Sydafrika ved man at ”painted wolf” er den største attraktion, men det er kun er de færreste forundt at se dem.

Emma og Jeremy besluttede at arbejde med vin i deres pensionist tilværelse. De donerede et beløb per solgte flaske til hundene. Med tiden har flere og flere af  kollegaer fulgt op og støtter projektet. De donerer enten druer eller vin, og de sætter en ære i, at det skal være det bedste af det bedste.
Det forklarer vinsuccesen.

Vinens navn ”Peloton” og cyklerne på etiketten vidner om ægteparrets tredje store interesse – cykling. De elsker lange cykelture i landskabet sammen med gode venner. ”Vi er en flok, lige som hundene. Drevet af forskellige behov, men med et fælles mål. Samværet”. Konkurrenceelementet er også en del af deres vin liv. De elsker at stille op i diverse smagninger og test. Og de elsker at vinde. Og gør det ofte.

Denne sprøde, charmerende tørre hvidvin er sat sammen
af tre forskellige grønne druer. Chenin og Viognier kommer fra vingårde i Simondium-Paarl og Malmebury der ligger i regionen Swartland, og Rousannen er leveret af en ”hundeven” i Perdeberg nær Paarl. Vi kan kalde sammensætningen en moderne hvid Cape blend.

Druerne er håndhøstet og sorteret. Klaserne presses hele, og gæringen foregår på små nye egetræs fade. Der tilsættes ikke gær. Man klarer sig med det naturen har sat på skallerne.

Lys med gul/grønligt skær. En meget imødekommende næse fyldt med elegant frugt og citrus og en fin integreret let røget aroma. Vinen er i fuldendt balance. Den er passende tør, fylder godt i munden og efterlader kun gode indtryk.

Tips til servering
Nydes kølig af store glas. Som aperitif. Eller til alle lyse retter. Også fin til et stykke ost.