Hvidvinskasse 37

2015 Muscat Petits Grain, White, Terrasses de Perret, Frankrig

Vi har fulgt vinens verden i mere end halvtreds år. Vi kan ikke komme i tanke om et vindistrikt, som har udviklet sig mere end Languedoc i Sydfrankrig. I 1970¹erne var de i gang med den første store omvæltning. Forbrugerne svigtet dem. Vinen var for tyndbenet og syrerig. Løsningen blev dikteret af regeringen. Cirka halvdelen af alle vinmarker blev ryddet. Det var først
og fremmest de kystnære områder der skulle bruges til turister. Derefter blev alle sekundære vinsorter erklæret for uønsket,
og bønderne fik penge for at rive dem op. Og penge til at plante noget nyt og bedre materiale.

Alt det skulle hæve den generelle kvalitet, men stadig helt frem til årtusindeskiftet, blev der stadig lavet alt for megen ligegyldig vin. Årsagen var at mange Languedoc-vinbønder spekulerede
i EU¹s betalinger til overskudsvin, der aldrig blev drukket.

Til gengæld er det gået stærkt de seneste 10-15 år. Languedoc er blevet et rent slaraffenland for en hver vinelsker. Så godt som alle typer tilbydes og til priser der er meget fornuftige.

Mange af de bedste vine findes i den ellers ret simple kategori Pays d¹Oc. Ideen er at vinbønderne skal kunne lave vin uden for mange snerrende bånd. Der skal være plads til entusiasme og iderigdom. Navnet Oc refererer til Occitanien, som er den gamle betegnelse for det sydlige Frankrig.

Det er Terrasses de Perret der har leveret vine. Det er et meget respekteret vinhus der ligger i den nordlige del af Languedoc mellem Montpellier og Cevennernes forbjerge. Her er man beriget af den perfekte kombination mellem terrænet, klimaet, jordbund, vingården og stor passion.

Der findes mange druer i Muscat-familien. Den mest efterspurgte er den der hedder Muscat Petits Grain. Det var noget kongelige og adelige gav til hinanden i stedet for slik. Napoleons yndlingsvin (Constantia) var på denne drue, som
i gamle dage altid blevet lavet til en sliksød vin. I dag lægger druen hovedsagelig krop til hvide vine på den tørre side.

Druerne høstes om natten og lægges straks på køl. Udblødning i 10 timer før presningen. Gæringen er temperaturreguleret og følges nøje i 14 dage inden vinen får lov at bundfælde sig ved egen kraft. Krystalklar i glasset. Næsen er i mødekommende nærmest eksplosive med noter af solbær og abrikos.

Tips til servering
Til alt godt fra havet.

2015 Tipó, Bodega de Moya, Valencia, Spanien

Denne gang er det en spændende tør hvidvin, lavet på en drue kun de færreste kender. Navnet på druen er Merseguera. Når den får de rette betingelser optræder den som en særdeles elegant og aromafyldt vin. De bedste af vinene kommer fra bjergene i Valencias bagland. Vi er oppe i tusinde meters højde, hvor nætterne er friske og kølige.

Druerne modnes tidligt i den midterste del ad sæsonen. Klaserne er ret kompakte med store, ovale druer. Jorden er sandet og kalkrig. Vinstokkene har en alder på over 25 år. Hektarudbyttet er lavt. Under 3 hl per hektar. ”Passion, tålmodighed og hengivenhed” er sætninger vi hørte flere gange da vi besøgte Bodega de Moya i Valencia.

Historisk har man i det område af Spanien koncentreret sig om at lave fede, sorte alkoholrige vine til Europas blandingskar. I dag efterspørges mere civiliserede vine domineret af frisk frugt og en sprød tørhed. På forbavsende kort tid er det lykkedes vinbønderne i Valancia og omegn, at ændre stil. De røde vine har for længst fået international accept, men de tørre hvide har stået lidt i skyggen.

Men nu skal de frem i solen. En af de vinproducenter
som har fået mest ros er en belgier. Yves Laurijssens tidligere forretningsmand. På en rejse til Valencia så han de store muligheder. Han solgte virksomheden der hjemme og drog med familien sydpå. Han havde altid haft drømmen om en vingård. Familien lovede at stå sammen og ofrede blod, sved og tårer på projektet. Det var her firmaets motto ”Passion, tålmodighed og hengivenhed” blev skabt.

Familien lærte sig hurtigt at man skal trække ind i baglandet og lidt op i højden for at finde de bedste betingelser. Man er altid sikker på en lang, tør sommer.

Høsten blev gennemført mellem den 15 og 17 oktober. Druerne har ingen problemer med at modne. Alligevel er sorteringen af druerne både på marken og i kælderen en vigtig kvalitets faktor. Kun hele og sunde druer får lov at slippe igennem til pressen.

Kan læseren huske hvad druen hed? Merseguera! Ja og vi fik at vide, at den udgjorde 80% af indholdet. De resterende 20% er den højt priste Moscat a Petits Grain, som bidrager med en intens ædel Muscat-smag. Når druerne kommer i hus får de lov at ligge nedkølet i et døgn. Koldgæring , og 4 måneder både på tank og på flaske.

Lækker intens velsmag, hvor både frugt og det vinøse smelter fint sammen. Tør uden at genere nogen, markant mange aromatiske indtryk. Lidt honning og fine krydderier.

Tips til servering
Perfekt som velkomstdrik til tapas, eller som gennemgående vin til hele måltidet.

2015 Baiocco, Grechetto, Umbrien IGT, Italien

Umbrien er den eneste af Italiens 20 provinser, der ligger helt omsluttet af andre regioner og uden adgang til havet. Umbrien står lidt i skyggen af naboen Toscana, som tager hele opmærksomheden. Denne skævhed er der ved at blive rettet op på. Landskabsmæssigt og historisk er man ligestillede med Toscana. Umbrien har altid været stærke på hvidvinssiden, med Orvieto som signaturvin.

Syd for Perugia og tæt ved Montefalco, hvor der for øvrigt er en flot udsigt til klostret i Assisi, ligger vingården Antonelli, der står bag en række umbriske kvalitetsvine. De har 170 hektar med vin i regionen. Antonelli familien har mange generationers erfaring med at forene Umbriens milde klima og forskellige jordbund med de mest velegnede druer. Målet er altid at få det lokale særpræg og den moderne internationale smag til at gå op i en højere enhed.

Antonelli er kendt for sine to forskellige tørre hvidevine. En på den mest almindelige drue Trebbiano og så en ren (100%) af Grechetto, som de kalder Baiocco efter en antik mønt fundet i vinmarken.. Vi faldt pladask for sidstnævnte. Umbrien har mere eller mindre eneret til denne drue, som giver friske, florale og citrusprægede hvidevine med en appetitlig let pirrende eftersmag.

Grechetto’en til denne vin blev høstet den tredje uge i september 2015. Inden var der foretaget en grundig udvælgelse både før og under høsten. Håndhøstet naturligvis
og båret til pressen i små 17 kilokurve, så druerne ikke blev beskadigede under transporten. Presningen foregår med stor forsigtighed (soft pres) så man kun får mosten fra druekødet med. Og undgår den syrerige saft fra skallerne. Koldgæringen tager ca. 10 dage. Den foregår på ståltanke. Den færdige vin får lov at ligge på tanken sammen med gærrester i 60 dage. Det giver lidt ekstra struktur til vinen.

Antonelli mener ikke at Grechetto vinder noget som helst ved lagring på fad. Snare tværtimod. Vinen tappes på flaske i det tidlige forår der følger høsten. Bare tre måneders flaskelagring gør den drikkeklar.

Den er indbydende i glasset. Strågul med grønne reflekser. Frisk frugt og sommerblomster dominerer i næsen, smagen er vel struktureret med behagelige vinøse og fine nøddeagtige undertoner.

Tips til servering
Nydes køleskabs kold af store glas som aperitif, til skaldyr af alle slags. Til tapas og forretter, fjerkræ og lyst kød.

2015 Villa Giada, Suré, Piemonte Sauvignon Blanc/Cortese, DOC, Italien

En hel speciel vin fra en helt speciel vinmager. Andrea Faccio hedder han og han står bage vingården Villa Giada der breder, sine vinmarker ud på skråningerne omkring den lille by Canelli, der ligger imellem Asti og Alba. Altså midt i hjertet af Piemonte, som betragtes som nærmest hellig vinjord.

Villa’en eller vingården blev grundlagt i 1934. De gamle kældre stammer derimod helt tilbage til 1790. De er perfekte til lagring af vin, og bruges derfor stadig til de bedste af Villa Giada’s vine.

Der hører 25 hektar med vin til gården og de ligger i en højde af 300 meter over havet. Det er et område der først og fremmest er blevet kendt for sine verdensklasse røde vine på Nebiolo og Barbera. Men umiddelbart omkring Canelli har Villa Giada et stykke jord med Sauvignon Blanc og Cortese som yder en helt fremragende tør hvidvin. Suré hedder den. Her finder man de perfekte betingelser: Terroir, jord, vinkel til solen – det fås ikke bedre.

Cortese er en klassisk Piemonte-drue, alene af den grund får den næsten altid god omtale. Den indgår i den berømte DOCG vin Garvi, men i virkeligheden laves der mange ret uinteressante vin på Cortese. Succesen skabes af den dygtige vinmager og i særdeleshed, ved blanding med en passende ”partner”. Det kan være enten Chardonnay eller Sauvignon Blanc. Her er det sidstnævnte der dominerer, og det er til stor fryd for smagsoplevelsen.

Druerne håndhøstes i ugen før druerne fuldmodnes. Det hele foregår med størst mulig hensyn til naturen (ECO). Druerne opbevares først i kølige omgivelser. Bundfaldet får lov at være lidt samme med mosten. Det giver vinen en ekstra fylde. Vinen gærer på tank og ligger køligt til det tidlige forår. Når den omkring sommertid tappes på flaske er den klar til at blive nydt.

En herlig forandring til al den Chardonnay vi bydes i disse tider. Her lys og lækker i glasset, næsen er forunderlig med både lidt citron og honning. Smagen er fyldig, let krydret med et frisk pift syre, der runder det hele af. Nyd den afkølet en dag hvor solen skinner.

Tips til servering
Perfekt til de fleste frokostretter, fjerkræ, pateer af alle slags, grønsagsretter ol.