Hvidvinskasse 36

2015 Châteu Garreau, Thienot, Bordeaux Blanc, Frankrig

De fleste betragter Bordeaux som et rødvinsdistrikt, men for bare en generation siden blev der produceret mere hvid end rød.  Pludselig kom rødvin på mode, og så var det det, man koncentrerede sig om.  Men der laves stadig megen god hvidvin. Primært tør hvidvin på druerne Sémillon og Sauvignon blanc. Folk der har studeret vin vil vide, at det er de samme druer der benyttes til de ædle søde Bordeauxvine med Sauternes som den kendteste.

Selv om vinstokkene står så de kan kikke over på Sauternes, har vinen ikke mindste antydning af sødme.  Den er tør, knastør. Vinmarkerne ligger tæt ved Garonnefloden lige nord for byen Cadillac. Ja ganske rigtigt, det er her det amerikanske bilmærker stammer fra. Her finder vi Château Garreau grundlagt i slutningen af 1700-tallet. Slotsejeren fortæller med begejstring, hvordan naturen har fået alt til at gå op i en højere enhed. Markerne ligger som et amfiteater. Skråningerne giver en naturlig dræning. Der er læ for vestenvinden, floden regulerer kulde og varme, så skiftene ikke sker for hurtigt. Jorden domineres af ”limestone”. Alt det forklarer, hvorfor druerne fra Garreau indbragte særlig høje priser.  I 1980 købte Alain Thiénot slottet og bragte det i en stand så det kunne klare nye tiders krav. Sémillon’en står på de varme stykker, hvor den oparbejder en god opulent fylde som kombineret med Sauvignon’ens aromatiske intensitet kan være ren magi.

I vinmarken har man indført en streng udvælgelses-proces, som har resulteret i meget komplekse vine. Med kun 3 ha med vin – 80% Sémillon og 20% Sauvignon Blanc – er man i stand til at overskue mindste detalje i vingården. Og rette sig ind efter det. Druerne håndhøstes i den rækkefølge de bliver modne. Hurtigt til presseren. Og gæring under temperaturkontrol. Når mosten er blevet til vin, får den lov til at ligge med bundfaldt i et par måneder. Det giver ekstra kraft og saft – kompleksitet om man vil. Lys gul med et grønligt skær. Meget imødekommende med noter af eksotisk frugt, ferskner og acacia. Den er livlig i munden, den renser kinderne og slutter af med mineralske undertoner og frisk citrus.

Tips til servering
Perfekt til stegte fiskeretter, lyst kød og fjerkræ. Kælderkold serveret i store glas.

2015 La Grange, Grande Cuvée Blanc Tradition, Pays d’Oc, Frankrig

Første gang vi besøgte La Grange var vi ganske overvældet af den landskabelige skønhed der mødte os. Indtrykkene forstærkes af en forunderlig ro, der er nærmest larmende. Garriquen og tusinder af forskellige krydderurter kæmper om at mætte luften med parfumerede indtryk. Det er klart at vinene, der har rødder i denne jord, har noget ganske særlig at byde på.

La Granges er et lille familieejet vinhus der ligger på kanten til Haut Languedoc national park. Hemmeligheden bag La Granges succes er en lille produktion, der kan overskues og stor passion i hele processen. Det lyder ganske enkelt. Man kan sådan sat ikke forstå, at ikke flere følger denne vej. På La Granges har man for længst erkendt at kvaliteten skabes på marken. Udviklingen følges nøje på daglige gåture. Meget kan ordnes med rettidigt omhu. Og når druerne kommer til er hele familien med i marken. Der diskuteres balancen mellem syre og sødme. Der smages igen. Og diskuteres endnu mere. Når druerne har opnået fuld harmoni, vil det sige ingen bitterhed, ingen grønne noter. Frugtsyren må ikke dominere, men skal fordele sig ligeligt i munden. Så gives der signal til høst, som selvfølgelig foregår manuelt. Undervejs sorteres der ikke egnede druer fra. Det er vinmagerens ære der står på spil.

Druerne er hentet fra en vinmark der kaldes ”Prat Bibal”. I den forbindelse vil vi lige nævne, at for mere end 200 år siden var La Grange en fårefarm af en vis betydning. Hvert år lægges et lille fad vin til side til den særlige anledning. Kun de bedste markstykker med de bedste druger for lov at komme med i fadet. Det er denne tradition der får lov at leve videre som ”Grande Cuvée Blanc”.

Prat Bibal ligger i Gabian en lille by i departement Herault. Den betegnes af alle som La Granges juvel, og er et af de bedste beviser på, hvad der er opnåelig i det sydfranske. Vinstokkende står i en højtliggende dal oppe ad skråningerne i et ellers vildt og svært tilgængelig område. Denne vin er et blend af hovedsagelig Chardonnay og Sauvignon Blanc. Koldgæret naturligvis. Klassisk chardonnay næse – eksotisk frugt,  tør, fint krydret med en cremet fylde og en meget indbydende smag – markant og uden ridser.

Tips til servering
Serveres afkølet til stegte fiskeretter, fjerkræ, lyst kød. Som vin til hele måltidet eller bare som aperitif.

2015 Lumà Grillo, Cellaro Terre Siciliane, Italien

”Grillo” har man ikke hørt det før? I sær fornylig! Det er navnet på komikeren Jacob Haugårds italienske pendant Beppe Grillo, der kom i det italienske senat med ca. 1/3 af stemmerne uden at ville regere. Sjovt nok betyder ”grillo” fårekylling på italiensk. Men hvad har det med vin at gøre? Joh Grillo er også navnet på en kendt siciliansk drue, der står for nogle aldeles velsmagende tørre og fyldige hvide vine. Den gør sig måske allerbedst nede i den sydvestlige del af øen i området Sambuca di Sicilia, hvor vinteren er kold og regnfuld, og sommeren er varm og tør. Det giver et perfekt mikroklima.

Man ligger tæt på havet. For øvrigt lige bag Marsala by, som vinmæssigt er kendt for sød hedvin, der næsten er glemt af den moderne forbruger. Når vi en sjælden gang møder den på vinhandlernes hylder er det med en anbefaling om, at Marsala er fremragende i madlavning. Først og fremmest til saucer.
Grillodruen blev flittigt benyttet af Marsalaproducenterne, men da de måtte se efterspørgslen svinde ind, fandt de ud af, at Grillo var mere end bare almindelig anvendelig til tørre, hvide vine. Når det går bedst giver den en næsten ukendt citronfrugtighed sammen med en robust vægt og struktur.

For mange er Sicilien uløseligt knyttet sammen med mafiaen, men der er meget mere end det. Alt er folkloristisk. Fødsler, bryllupper og begravelser er folkefester, som alle deltager i. Når druerne skal i hus, foregår det med sang og dans. Alt bliver gjort meget traditionelt. Derfor var man også nogle af de sidste til at ændre kursen til moderne vinavl, som i al sin enkelhed går ud på at lave lidt mindre, men til gengæld lidt bedre vin, og så selvfølgelig bruge nyeste teknik. Alt det er på plads nu. Man skal bemærke, at sicilianerne vil bygge deres fremtid på lokale druer, og ikke de internationale der ellers dominerer udbuddet.

Cantina Cellaro har meldt sig under ”de grønne faner”. Man dyrker jorden med største respekt for naturen. Mosten koldgæres for at bevare maksimal frugt. Vinen bundfælder naturligt på tanke inden aftapningen. Tilbage er bare at køle vinen ned, åbne den mellem venner, skænke i store glas og nyde den i store slurke. Duften er grape og citron med lidt honning. Fine krydderier blander sig. Yndefuld stil. Frisk blomst. Smagen er fyldig tør med et lækkert pift frugtsyre.

Tips til servering
Passer til både fisk og fjerkræ. Måske særlig god til ost af alle slags.

2015 Pinot Grigio, Brolo, DOC Garda, Italien

Vi har vænnet os til, at der er et vist overraskelses moment når der skænkes Pinot Grigio i glasset. Det er den italienske udgave af det franskmændene kalder Pinot Gris. Druesorten kan være meget aromatisk, syrefattig, fedmefuld  og nærmest likøragtig. I andre udgaver optræder den spinkel, slank og syrerig. Vi bryder os egentlig ikke om vinene i disse yderzoner. Vi foretrækker de fyldige tørre typer, som er lavet for at blive nydt sammen med mad.

Vi skal en tur til Gardasøen. Noget vi altid glæder os til. Vinbønderne er fulgt godt med tiden, uden at gå på kompromis med autentisitet og kvalitet. En af dem der har mest succes med at forene det bedste fra fortiden med det der er muligt i dag, er Marsadri familien. De grundlagde deres vinhus i 1879.  Den oprindelige vingård ligger i centrum af den lille Raffa landsby. Fornyligt flyttede man til nye og større faciliteter på Strada Statale. Det var oldefar Vincenzo Marsadri (som i dag er i 80’erne) der pressede på for at udvide strikturen så man kunne imødekomme den stigende efterspørgsel. Cantina Marsadri drives i dag af Vincenzos datter Laura. Hendes mand er tidligere professionel folboldspiller.

Vingården ligger få kilometer fra Gardasøen, øst for Brescia. Produktionen foregård nu i et moderne vinhus. Men intet laves om, før der er noget bedre at sætte i stedet. Man arbejder med stor respekt for traditionerne og for den smukke natur. Bæredygtighed spiller en stor rolle og vingården er nærmest selvforsynende med solenergi fra solpaneler monteret på taget. Cantina Marsadri blev som en erkendelse for deres arbejde optaget i Italiens ”Registro Italiano Impreses Storiche (historisk ejendom og produktion). Siden 2010 har man åbnet et lille bibliotek ved vingårdens butik. Her kan forfattere, forskere og kunstnere præsentere deres værker.

Pinot Grigio stortrives i det milde klima omkring Gardasøen. I modningesperioden kan man dagligt se familien i marken. De sørger for at druerne høstes på det rigtige tidspunkt, så de får den halvtørre fyldige karakter, som de mener at en god Pinot Grigio skal have. Gylden i glasset med en fin duft af nødder og gule æbler. Smagen er fyldig tør med lidt manko og sommerblomster.

Tips til servering
Perfekt som aperitif. Eller som ledsager til pate, pastaretter, lyst kød og fjerkræ.