Hvidvinskasse 35

2014 Plan B, Chardonnay, Argentina

Der er altid et alternativ, en anden mulighed, en ny måde at se tingene på. Lægger det op til, at der her er tale om en vin med ukendte druer, aromaer og smagsnuancer? Nej slet ikke. Det er bare følelsen af det frie valg, og at der er spændende alternativer. Man skal ikke pålægge sig nogen bindinger. Man skal frasige sig alle fordomme. En plan B skal ligge klar. Forandringer holder os unge og friske. Det er budskabet.

Der har sikket været et reklamebureau ind over introduktionen af denne vin. Vi kan kalde det moderne vinlyrik. Det er jo bare ord og endnu en god og velsmagende oversøisk vin. Den er fra Argentina, fra Maipu i Mendoza. Det er et af de områder, der i nyere tid har overrasket mest. Og de vil føre sig frem endnu mere i fremtiden. Signaturdruen er Malbec. Det er primært den der plantes i Mendoza i dag. For tredive år siden rev de den op plantede druer der gav et stort udbytte og som kunne drikkes med det samme. Det var det behov hjemmemarkedet havde. Men da man i slutningen af 1900-tallet fornemmede at eksportmarkederne var begyndt at vise interesse for argentinsk vin, og at det først og fremmest var Malbec de spurgte efter, blev druen genplantet. En ny generation af vinmagere viste vejen til den internationale top. Det tiltrak viden fra hele verden. I dag regnes Malbec fra Mendoza som toppen af det man kan nå. I virkeligheden er det en gammel Bordeaux drue. Men den gav kun et tilfredsstillende resultat i meget solrige år. Og dem har man for få af på de kanter. Mendoza kan derimod tilbyde 300 solskinsdage om året og varme nok til at fuldmodne druerne.

Plan B kommer fra en familieejendom der blev grundlagt for 35 år siden. Der hører 100 hektar til vingården. Man vil have tæt kontakt til hele høsten, derfor vil man ikke have mere jord. Man vil konkurrere på kvalitet til fornuftige priser.

Denne vin er lavet på 100% Chardonnay og af de bedste kloner. Den er “armatico og frutado”. Fyldig tør med en masse velsmagende komponenter. Der er en delikat balance mellem syre og alkohol kombineret med eksotisk fedme med lidt ananas, mango og banan.

Tips til servering
Producenten føler at vinen er særlig god til grillet kød, fjerkræ og fisk.

2015 Rhebokskloof Bosstok Chenin Blanc, Sydafrika

Navnet antyder, at vingården er grundlagt af  hollænderne. I midten af 1600 tallet anlagde de en koloni på sydspidsen af det afrikanske kontinent.  Der var ingen lokale stammer der gjorde krav på jorden. Hollænderne var der bare for at kontrollere den ”nye” krydderivej fra Østen til Europa. Vin blev hurtigt en vigtig del af transporten. Man havde lært, at det  kunne forhindre skørbug på de lange rejser.

Vi er godt og vel en halv times kørsel fra kysten og Cape Town. Vi er kørt gennem Stellenbosch og er kommet frem til Paarl. Vi har længe kunne se de nøgne bjerge, der rejser sig bag byen. Sidst på dagen, når solen står lavt, lyser de op som perler. Derfor navnet. Det er i den fantastiske Paarl-dal, at nogle af Sydafrikas bedste vine bliver til. Landskabet er vidunderligt. I det frodige grønne landskab ser vi rundt omkring de hvide velholde vingårde. De fleste gemt lidt af vejen mellem bølgende bakker og dekorative klippevægge og bygget i Cape/Dutch stilen, med hvide mure, stråtag og stukgavle. Et af de smukkeste og mest fredfyldte steder er Rhebokskloof Wine Estate, hvor det ikke ser ud til, at der er sparet noget som helst. Vingården har nogle af deres bedste vinmarker på og omkring de berømte Paarl-granit klipper. De markedsfører en række vinserier. Vi har tidligere præsenteret Pearlstone serien. Denne gang har vi valgt en rød og en hvid fra vinhusets  Cellar Selection-serie.

Chenin Blanc er stadig Sydafrikas vigtigste hvidvins drue. Foretrækker den frem for Chardonnay og Sauvignon Blanc. Chenin er egentlig en fransk drue. Det er den der står bag mange Loirevine blandt andet Vouvray. I Sydafrika kaldes den for Steen.  Den er ry for at være en god arbejdsdrue. Den er forholdsvis let at dyrke og giver et godt udbytte. Men det kræver alligevel fornuft om omtanke, hvis man skal opnå en vin med elegance og kant. Og det vil man på Rhebokskloof, hvor man behandler druerne efter alle kunstens regler, både på marken og i kælderen. Resultatet er en frisk og livlig tør hvidvin med masser af frugt og blomst omkranset af tropiske noter og sprød vinøsitet.

Tips til servering
Nydes kælderkold til alle havets frugter, lyst kød og fjerkræ.

2014 E.S.Vino, Torrontes, Sophenia Family, Argentina

Der er stor fokus på argentinsk vin. Og særlig på vinene fra Mendoza. Ikke det der kommer fra det lave område omkring byen, men det der kommer fra  højderne bag Mendoza.  En stenede højslette bredder sig ud foran os.  Man har indtryk af uendelighed. Andesbjergenes sneklædte tinder rejser sig som et magtfuldt bagtæppe. Det er dramatisk og næsten uvirkeligt. Lige foran os og nærmest til at gribe om ser vi vulkanen Tupungato.  En sovende kæmpe, der sidst var i udbrud i 1987. For foden af bjergene og i 1200-1400 meters højde står vinstokkene i lange lige rækker.

Der er kamp om pladsen. Det er her den ambitiøse vinbonde ønsker at arbejde. Det har trukket mange dygtige folk til. Samtidig er der opstået en indbyrdes kamp om at lave den bedste vin. En af dem der har mest succes er Roberto Luka. Han var eksportdirektør for et af de store vinhuse i Mendoza og samtidig præsident for argentinske vine.  I den egenskab rejse han meget rundt i vindistrikterne. Han var ikke i tvivl om, at fremtiden lå for foden af Tupungato. I 1997 etablerede han sig her sammen med en partner. Vinene blev rosende omtalt. Efterspørgslen steg og det betød flere udvidelser. I 2004 åbnede han en ny Finca (vingård). Den fik navnet Sophenia efter hans datter Sophia og partnerens datter Eugenia. De fik til opgave at gøre Tupungato kendt for endnu flere. Det er lykkedes til fulde. I 2014 blev Sophenia Family tildelt Gold Trophy, som er branchens mest betydningsfulde hæder.  Det har skabt megen omtale og en kundekreds fra mere end 25 lande. Filosofien er ganske enkel. Man går efter enkeltdruevine og understøtter hver drues bedste egenskaber. Man forsøger at bevare frugtens koncentration  maksimalt. Fremhæver den friske sprøde syre. Fadsmagen fra de franske og amerikanske egetræs lagringsfade, dæmpes til det nærmest umærkelige.

2014 E.S.Vino, Torrontes, Sophenia Family
Selvfølgelig findes der Sauvignon Blanc i Argentina, men den grønne drue man lokalt holder mest af er Torrontes. Den dyrkes overalt i landet, og præsenterer sig i mange forskellige udgaver og kvaliteter. Den vi har udvalgt har en fin fyldig (blød) duft og smag. Lidt ligesom Gewurztraminer. Der er tydelig fersken og moskusduft blandet med lidt hyldeblomst. En god smag der bliver lang tid i munden. .

Tips til servering
Nydes afkølet til kolde kødretter, fjerkræ og lyse oste.

2014 Praidis, Vermentino di Sardegna, Italien

Det er stærke mennesker der bor på denne ø. De laver stærk vin og spiser stærk mad. Men det er også fornuftige mennesker, som følger med i, hvad forbrugerne gerne vil have. Derfor er den rå og kraftige vin blevet tæmmet og frisket lidt op. Det har skabt international interesse for øens vine og et stort varieret udbud. Der er mere end 20 forskellige sardinske DOC’er at vælge imellem, men lad være med at prøve at lære dem at kende, for lige som mange andre steder, er det leverandøren der er den vigtigste kvalitetsfaktor.

Vi har valgt Cantina Castiadas som har været i gang i lidt mere end 50 år. Først fulgte de traditionerne, og satsede på kraft og stærk syre, men de var blandt de første af øens producenter til at skifte til nye tider. Man erkendte at kvaliteten starter i marken. Der blev plantet tættere og med bedre materiale.

En ny administration fik styr på tingene og nyeste og bedste teknik fik plads i kælderen. Resultatet er et vinhus der står for moderne vine med et lokalt fingeraftryk. Som de siger: “Man skal kunne smage den vilde middelhavs maki, strandenes hvide sand, det krystal klare hav og den utæmmede natur”.

Vermentino er den bedste grønne drue på øen. Den optræder altid meget karakterfuld og er kendt for at have en duft af blomster, æble og fersken. Oprindelig kommer druen fra Spanien, hvor man mener at det er en undersort af Malvasia. Nogle anbefaler at man lagre Vermentino flere år på flaske, andre siger med lige så stor sikkerhed, at vinene er lavet for at bliver nydt her og nu. Vi ved ikke rigtigt. Den smager godt nu, så hvorfor vente. Druerne har haft deres rødder i Sarrabus (syd-øst-sardinien), hvor de nyder det milde kystklima. Denne vin fra 2014 er flot gul/grøn, frisk frugtig næse, intens med en varm krydret undertone og en fin (positiv) let bitter eftersmag.

Tips til servering
Kølig i store glas som aperitif, til frisk fisk, let frokost eller bare når man sidder og studerer de hvide skyer på himlen.