Hvidvinskasse 34

2014 Praidis, Vermentino di Sardegna, Italie

Det er stærke mennesker der bor på denne ø. De laver stærk vin og spiser stærk mad. Men det er også fornuftige mennesker, som følger med i, hvad forbrugerne gerne vil have. Derfor er den rå og kraftige vin blevet tæmmet og frisket lidt op. Det har skabt international interesse for øens vine og et stort varieret udbud. Der er mere end 20 forskellige sardinske DOC’er at vælge imellem, men lad være med at prøve at lære dem at kende, for lige som mange andre steder, er det leverandøren der er den vigtigste kvalitetsfaktor.

Vi har valgt Cantina Castiadas som har været i gang i lidt mere end 50 år. Først fulgte de traditionerne, og satsede på kraft og stærk syre, men de var blandt de første af øens producenter til at skifte til nye tider. Man erkendte at kvaliteten starter i marken. Der blev plantet tættere og med bedre materiale.

En ny administration fik styr på tingene og nyeste og bedste teknik fik plads i kælderen. Resultatet er et vinhus der står for moderne vine med et lokalt fingeraftryk. Som de siger: “Man skal kunne smage den vilde middelhavs maki, strandenes hvide sand, det krystal klare hav og den utæmmede natur”.

Vermentino er den bedste grønne drue på øen. Den optræder altid meget karakterfuld og er kendt for at have en duft af blomster, æble og fersken. Oprindelig kommer druen fra Spanien, hvor man mener at det er en undersort af Malvasia. Nogle anbefaler at man lagre Vermentino flere år på flaske, andre siger med lige så stor sikkerhed, at vinene er lavet for at bliver nydt her og nu. Vi ved ikke rigtigt. Den smager godt nu, så hvorfor vente. Druerne har haft deres rødder i Sarrabus (syd-øst-sardinien), hvor de nyder det milde kystklima. Denne vin fra 2014 er flot gul/grøn, frisk frugtig næse, intens med en varm krydret undertone og en fin (positiv) let bitter eftersmag.

Tips til servering
Kølig i store glas som aperitif, til frisk fisk, let frokost eller bare når man sidder og studerer de hvide skyer på himlen.

2013 Painted Wolf Peloton Blanc, Costal Region, Sydafrika

Den sydafrikanske ”painted dog” har lagt navn til en vinserie, som vi flere gange har præsenteret for vores kunder. Initiativtagerne er Emma og Jeremy Borg. De arbejdede sammen i Chobe National Park,  hvor de fik en forkærlighed for Afrikas vilde hunde – en særlig race der kaldes Painted dogs – fordi de ser ud som om de er blevet pletmalet i mange forskellige glade farve. De tilhører en stærkt truede dyreart. Det er et flokdyr som er meget socialt indstillet. De jager sammen, og de slapper af sammen i deres huler, der altid ligger dybt inde i den skyggefulde afrikanske buskvækst. Har man været på safari i Sydafrika ved man at ”painted wolf” er den største attraktion, men det er kun er de færreste forundt at se dem.

Emma og Jeremy besluttede at arbejde med vin i deres pensionist tilværelse. De donerede et beløb per solgte flaske til hundene. Med tiden har flere og flere af  kollegaer fulgt op og støtter projektet. De donerer enten druer eller vin, og de sætter en ære i, at det skal være det bedste af det bedste. Det forklarer vinsuccesen.

Vinens navn ”Peloton” og cyklerne på etiketten vidner om ægteparrets tredje store interesse – cykling. De elsker lange cykelture i landskabet sammen med gode venner. ”Vi er en flok, lige som hundene. Drevet af forskellige behov, men med et fælles mål. Samværet”. Konkurrenceelementet er også en del af deres vin liv. De elsker at stille op i diverse smagninger og test. Og de elsker at vinde. Og gør det ofte.

Denne sprøde, charmerende tørre hvidvin er sat sammen af tre forskellige grønne druer. Chenin og Viognier kommer fra vingårde i Simondium-Paarl og Malmebury der ligger i regionen Swartland, og Rousannen er leveret af en ”hundeven” i Perdeberg nær Paarl. Vi kan kalde sammensætningen en moderne  hvid Cape blend.

Druerne er håndhøstet og sorteret. Klaserne presses hele, og gæringen foregår på små nye egetræs fade. Der tilsættes ikke gær. Man klarer sig med det naturen har sat på skallerne.

Lys med gul/grønligt skær. En meget imødekommende næse fyldt med elegant frugt og citrus og en fin integreret let røget aroma. Vinen er i fuldendt balance. Den er passende tør, fylder godt i munden og efterlader kun gode indtryk.

Tips til servering
Nydes kølig af store glas. Som aperitif. Eller til alle lyse retter. Også fin til et stykke ost.

2014 Linton Park, Chardonnay, Sydafrika

Wellington har stået lidt i skyggen af fx Stellenbosch og Paarl, når man forsøger at finde frem til de bedste sydafrikanske vindistrikter.  Men efterhånden er det ikke nogen hemmelighed, at vine fra Wellington fører sig frem blandt de bedste. Og ofte til priser der gør dem meget attraktive.

Wellington ligger 60 kilometer fra Cape Town og byder på et smukt bølgende vinlandskab, der ruller gennem store dale for foden af Groenberg Moutain. Selv om der er lidt mere end 50 kilometer til den atlantiske kyst nyder man godt af kølige vinde fra Antarktis. Det giver en ideel temperatur i druernes modningsperiode.  Et andet plus er, at vinmarkerne ligger i delvis skygge af de store bjerge. Det er med til at sikre at druerne ikke sveder.De første vinstokke blev sat i Wellington i 1699, da franske huguenots bosatte sig i området. De havde vinforstand hjemmefra og de har været vigtige lige siden i udviklingen af vinavl i Sydafrika. Lokalt har man aldrig lagt skjul på den franske indflydelse.

Linton Park viser vejen for alle de andre i Wellington. Der er masser af kapital og stor entusiasme bag projektet, som vi har fulgt tæt i flere år. Det er en stor vingård med mere end 500 hektar under plov, og Linton Park udbyder flere spændende vinserier, som vi vil se nærmere på, og komme tilbage til. Området blev oprindelig omtalt som ”slangefloden” – slangriver, men blev i 1840 til ære for hertugen af Wellingtons sejr over Napoleon officielt omdøbt, og har siden båret hans navn.

Denne Chardonnay er høstet fra en af de højest beliggende vinmarker i Sydafrika. På toppen er der seks grader koldere end nede i dalen. Det er en meget mineralrig jord som er med til at give masser af karakter til vinen.Druerne håndplukkes og selekteres , så kun det bedste kommer med. Kontrolleret koldgæring på tank i 14 dage derefter 7 dage på små nye franske egetræsfade. Så 12 måneder på  et og to år gamle fade (også franske).Al den kærlighed udvikler en elegant smygende vin med tydelig moden frugt og krydrede aromaer. Pære, figen nærmest smøragtig. Alt samme folder sig flot ud godt hjulpet  på vej af den røgede franske eg.

Tips til servering
Perfekt til laks med cremet dildsauce, til fjerkræ i flødesauce o.l.

2014 Scabi Bianco, San Valentino, Italien

Vi plejer normalt ikke at lade os styre af diverse guider, stjerner og medaljer. Blandt andet fordi producenterne plejer at tage sig alt for godt betalt for gode bedømmelser og anprisninger. Vi vil hellere finde vinene inden de får en guldmedalje eller maksimum points i en smagning, men engang imellem må vi overgive os. Det var faktisk “den røde reje” der åbnede vores sind for vingården San Valentino. Det er navnet på den mest betydningsfulde italienske vinguide.  På originalsproget hedder den Gambere Rosso. Det er noget ganske særligt at få topbedømmelse her, og det var netop hvad San Valentino fik. Og især er det bemærkelsesværdigt fordi vingården ligger i det noget upåagtede Emilia Romagna, et område vi først og fremmest kender for den uskyldige, let skummende Lambrusco.

Hovedbyen er Bologna med et spændende centrum omkring katedralen og sine mere end 40 kilometer kolonnadegange, så man kan komme tørskoet rundt, hvis det skulle regne. For øvrigt er der ingen andre steder i Italien, hvor man spiser bedre pasta.

Emilia Romagna er sammensat af to meget forskellige regioner. Vi er i Romagna delen der ligger mellem Bologna og havet ude øst på. Ligesom i naboregionen Toscana, er Sangiovese den dominerende rødvinsdrue. Hvis der er nogen afgørende forskel, så vil vi sige at Sangiovese fra Romagna er lidt blødere og venligere end den toscanske. Men i virkeligheden er den afgørende faktor vinhuset, og i dette tilfælde San Valentino. Familien Mascarin købte ejendommen med de højtliggende marker i 1990. Men det var først da sønnen Roberto i 1997 viste, at han havde store ambitioner, at vinhuset blev opdaget udenfor kommunen. Siden har den ene succes efterfulgt den næste.

Roberto og hans team ved at der skal gode druer til at lave god vin. Derfor er de nærmest hysteriske i deres pleje af jorden og vinstokkene. Vinmarkerne er plantet højt på bakkernes syd og sydvest side. De står tæt for at stresse hinanden, og dermed reducere udbyttet til fordel for kvalitet. I gennemsnit laves der kun en flaske vin per vinstok. Det er der ikke mange vinbønder der vil nøjes med. Men det forklarer at San Valentino ønsker at producere det bedste, når man bedømmer pris/kvalitet.

Scabi Bianco  er en god blanding af Chardonnay, Trebbiano og den meget lokale Rebola. I glasset er den lys med et gyldent skær. I næsen frisk og aromatisk. Smagen er tilpas tør, blød og elegant.

Tips til servering
Fin som aperitif eller til asiatisk inspirerede retter.

2014 Oro De Castilla, Verdejo, Rueda, Spanien

Hvis man engang imellem vil have en lille pause fra den populære Chardonnay, er en Verdejo, en fin mulighed. Der behøver ikke at være den store forskel på de to, og alligevel er der. Når Verdejo er bedst har den et vidunderlig strøg af anis og nyslået hø. I de rigtige hænder er det en vin med en ganske overvældende aromatisk duft og smag. Sprød, tør og lækker.
Det er på en måde det berømte Riojahus Marqués de Riscal, der har skabt Rueda’s  internationale succes. I begyndelsen af 1970’erne, bestemte de sig til, at den hvidvin, de ville lægge navn til, skulle komme fra den kalkholdige og grusede jord omkring Rueda, der ligger i højlandet tæt på Valladolid. De havde undersøgt hele Spanien på kryds og tværs og var kommet til den konklusion, at det var lige her Verdejo-druen gav det bedste resultat. Det bekræftes nu år efter år. Således også i 2014, hvor kvalitets parametrene var ideelle. Efter en mild vinter oplevede man en tidlig blomstring og det resulterede i en modning af druerne ca. 2 uger tidligere end normalt. Vejret i høsten var med friske dagstemperaturer og kølige nætter. Det har givet druerne en perfekt balance mellem syre og aromaer.

Høsten startede den 9. september. For at undgå at druerne kom svedige ind, høstede man om natten. Ingen overraskelser eller forhindringer på vejen. De sidste druer kom i hus den 19 september. Som sædvanligt blev hver enkelt markafsnit høstet særskilt. Alt efter hvor den fuldkomne modning var opnået.
Man kunne samtidig glæde sig over, at vejret havde artet sig, så det ikke havde været nødvendig at bruge pesticider. Høsten kunne deklareres ”komplet økologisk”. Derefter koldgæring og 4 måneders lagring på bundfaldet.

Vinen fortjener at blive serveret i store glas, hvor den kan svinges rundt uden for megen spild. Her kan man også nyde skæret af en lysgullige vin med et let grønligt skær. Næsen giver en intens aroma af fersken, citrus frugt, nyslået græs, noget balsamisk og noget mineralsk. I munden oplever man en ekstraordinær fylde pakket ind i en frisk integrerede frugtsyre. En fin anissmag slutter det hele af. Det er en vin med stor velsmag, en tør fyldighed og en lang eftersmag. En vin i fuld harmoni.

Tips til servering
Der er ikke grænser for, hvad den kan nydes til (ifølge producenten). Fisk, seafood, hvidt kød, pasta, salat og grøntsager. Vi er sådan set enige. Og kan tilføje at den også er fin helt uden mad til. Som aperitif.