2014 Gegant del VI, Traditionel Terra Alta DOC, Spanien

En mand på stylter på vej til sammenskudsgilde?
Disse styltemænd har vi mødt tidligere i det sydfranske.
Når vi spurgte var de ikke helt sikre på, hvorfor de bevægede sig rundt på denne lidt besværlige måde. Vi troede mest på,
at det var fordi det gav hyrderne et bedre overblik over fåreflokkens bevægelser. Andre foreslog at det var for at undgå slanger, skorpioner og andet kryb. Stylterne er en vigtig del af de folkloristiske indslag, som fylder gadebilledet. Gigant store figurer føres rundt i gaderne som en del af festlighederne.
Ofte for at illustrere en religiøs eller historisk begivenhed.

Det vil nok overraske de fleste, at der på vinens etikette står ”Samsò”. Men det henviser ikke til den lille smukke danske ø. Men er derimod druesorten Carignan, der lokalt kaldes Samsø. Og nu hvor vi taler om druesorterne til denne vin, så vil man lægge mærke til, at de andre druesorter i blandingen også nævnes på lokalsproget: Ganatxa Negra (granacha) Ull de Llebre (Tempranillo) og så Cabernet Sauvignon, som har fået lov at beholde sit oprindelige navn.

Vi er i Spanien, men hvor i Spanien? Terra Alta er den officielle oprindelsesgaranti. Området ligger i den sydligste del af Catalonien. Alta betyder ”det høje”, og vi er tæt på bakkerne inde hos naboen i Priorato. Når kendskabet til Terra Alto halter lidt efter de andre vine i området, skyldes det, at vinlusen for hundrede år siden slog hårdere ned her, og at det tog for lang tid at komme i gang igen. Og da det endeligt skete var det hovedsageligt uambitiøse kooperativer, der stod for opgaven.

Det er først nu, at man vinmæssigt har nået de andre.
Og det er først nu, at ordsproget han kæmpede i lang tid,
og hans indsats har gjort ham til en gigant giver mening.

Druerne blev håndhøstet i september 2014. Vejret havde
været vanskeligt, og kun de som lavede en hård selektering
af druerne kunne være tilfredse med kvaliteten. Mosten fik lov at gære lang tid sammen med skallerne. Det har givet en vin med ekstra saft og kraft. Et halvt års fadlagring har rundet oplevelsen fint af.

Florale noter sammen med frisk frugt og fine krydrede undertoner giver en yderst behagelig vinoplevelse.

Tips til servering
Vinen vil kunne klare sig sammen med de fleste kødretter. Server og nyd den et par grader under stuens temperatur.