2014 Domaine de Grezas, Cotes du Rhone Villages, Frankrig

Eksperter er enige om, at Rhônedalens “Villages-vine” er Frankrigs bedste bud, når det gælder kvalitet for pengene.
Villages er landsbyer eller små kommuner. Det er kun en lille snes af disse landsbyer, der har fået lov at smykke sig med et “Villages”- mærke.

Betegnelsen sikrer, at de følger nogle kvalitetskrav, som gør,
at de laver lidt bedre vine, end området generelt er kendt for.
Den naturlige alkoholprocent skal være lidt højere, udbyttet per hektar lidt lavere, og druesorterne kun de bedste. Sammen med stor omhyggelighed gør det, at standarden er meget høj. Her, et fint eksempel fra brødrene Bouchon og deres 30 ha jord i Ardèche.

På de sidste 25-30 kilometer før udløbet i Rhônefloden, dukker der flere og flere vinmarker op. Blandt andet de 30 hektar der hører til Domaine du Grezas. Det er et familiebrug der styres
af brødrene Bouchon.

Det er hårdt arbejde. Jorden er fyldt med sten i alle størrelser. Det græs der vokser op af sig selv, får lov at blive. Det kan simpelhent ikke hakkes væk, og man vil ikke sprøjte. Man forsøger at komme så tæt på det økologiske som muligt. Grenache og Syrah deles om jorden.

Vi spurgte brødrene, hvorfor deres vin var bedre end naboens, og de svarede samstemmende “beliggenhed”. Alle 30 hektar ligger på bløde bakker der vender mod den opstående sol.
Det giver en langsom morgenopvarmning, og en lige så langsom afkøling når solen igen går ned. Brødrene mener
at druerne stresser mindre når temperaturforandringerne ikke er for voldsomme.

Syrah dominerer i denne vin fra årgang 2014. Man bemærker både brombær, sort peber, violer og lakrids, der blander sig fint med Grenachens’ varme og imødekommende saftige frugt med noter af fine krydderier som timian og rosmarin. Lækker moden frugt med indtryk af solbær, figen og tobak.

Kan med fordel henlægges 4-5 år.

Tips til servering
Perfekt til svinekød, kød i magtfulde saucer, grillmad o.l.
Osso Bucco er brødrene Bouchon’s personlige anbefaling.