2014 BIS BY Biscaye, Marselan, Pays d’Oc, Frankrig

Biscayen associerer man sjældent med vin. Det er da heller
ikke havet der henvises til på vinens etiket, men navnet på den familie der i fem generationer har drevet vingården, der lokalt kaldes Clos l’Armet. Gård og marker ligger tæt ved Montpellier. Altså i Languedoc.

Emmanuel Biscaye er den nuværende ansvarlige leder. Han var kun en ganske ung mand, da han fik opgaven. Men hurtigt slog hans entusiasme og virkelyst igennem. Han fik hele familien til at støtte op om, at målet var, at lave den bedst mulige vin ud fra de givne omstændigheder. Intet skulle spares da Emmanuel Biscaye i 2016 fik guldmedalje for sin vin i Paris mente han at målet var nået. Det gav ham samtidig mod på at søge endnu større udfordringer. Det skal blive spændende at følge Emmanuels arbejde i fremtiden.

Biscay-familien tilbyder et store udvalgt af forskellige druer.
De klassiske selvfølgelig, men også mere ukendte. Som for eksempel Marselan. Den er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Granache skabt i 1961 af Paul Truel.

Druen har fundet sig til rette mange forskellige steder i Languedoc og på de nordlige kyststrækninger i Californien,
og senest har kineserne vist interesse.

Marselan giver forholdsvis små druer, og det har afholdt
mange fra at plante at den. Men moderne vinmagere søge nu mere og mere lavtydende vinstokke med små druer og tyk skal. Det har sat skub i efterspørgslen. Og da samtidig Marselan-vinen optræder med både elegance og finesse er flere og flere kommet med på vognen. Druen tåler masser af sol uden
at blive dvask og trist.

Høsten blev foretaget sidst i september 2014. Klaserne blev sorteret to gange for at sikre at kun fuldmodne druer kom videre. Gæringen sker ved 22 grader og varer et par uger.
Hver dag i processen omhældes mosten/vinen for at trække
så megen farve og smag ud af skallerne som muligt.

Vinen ser flot ud i glasset. Mørk ruby med et dybt skær.
Friske sorte kirsebær dominerer næsen. Hurtigt dukker sommerblomster og baglandets urter op. Det er som
at gå en tur i vinmarken lige efter regn. Vinen har en fyldig, blød tør smag. Garvesyren er silkeblød. Den er drikkeklar.
Og er perfekt et par grader under stuetemperatur til
de fleste kød-og grillretter.

Tips til servering
Den har det fint sammen med grøntsager og krydrede saucer.