2014 Antichi Borghi, Toscana Igt, Italien

Den er lavet på Sangiovese, druen der i flere hundrede år
været signatur i Toscana. Her i en moderne udgave som tydelig viser en helt nye stil, som vi vil have let ved at vænne os til. Den er friskere, mere frugtig og blødere end den klassiske unge Sangiovese vi ellers har lært at kende. Det er en ren fornøjelse.

For en generation siden, var Sangiovese i den billige ende
lidt tyndbenet med tydelig syre. De vinbønder der havde
størst succes, var de der blandet mest kraftig syditaliensk vin
i den endelige blanding. Noget der efterhånden var blevet så almindeligt, at de fleste troede, at det var lovligt. Samtidig var der mange vinbønder der var overbevist om, at kvaliteten spillede en mindre rolle, når vinen blev tappet på en charmerende bastflaske.

I samme periode var der vinbønder der ville vise, at man
godt kunne lave store vine i Toscana. De plantede Cabernet Sauvignon, og indkøbte nye små franske egetræsfade til lagring af vinen. Resultatet var garvesyredominerede vine der skulle modne mindst ti år for at være drikkelige. Det tog lang tid før man fandt ud af at styre elementerne på plads.

Resultatet var de berømte ”super toscaner”, som stadig er et stort aktiv for distriktet. Priserne er så sandelig også fulgt med. Vi der søger i et mere fornuftigt prisleje, kan glæde os over at gennemsnits kvaliteten for den unge Sangiovese er på et meget fornuftigt leje. Og smager man sig lidt frem og tilbage i udbuddet, kan man finde mange særdeles gode køb.

Vi har valgt denne som repræsentant. Den er i en serie af vine der hylder de mange små borgbyer i Toscana. Druerne har rødderne på skråningerne til Leonardo da Vinci ejendom.
Den store mester ville være stolt af resultatet. Det er en ren
og velsmagende Sangiovese.

Druerne var flotte og fuldmodne da de blev bragt i hus. De blev først kværnet ganske let. Grøden (skal og druekød) gærede sammen i 10 dage. Temperaturen blev holdt under 29 grader hele perioden. Og hver dag blev der pumpet fra bund til top for at sikre den bedste farveekstraktion og bevare aromaerne optimalt.

Vinen har en indbydende mørk rød farve. Den har en imødekommende næse domineret af sorte bær. I munden
er den venlig blød og rundt med en fin kant af frugtsyre
og en lang behagelig eftersmag.

Tips til servering
Serveres et par grader under stuens temperatur.
Egentlig ganske let at synes om. Nyd den til diverse pastaretter, fjerkræ og lyst kød.