2015 Domaine La Colombe, Coteaux Varois en Provenve, frankrig

”Vin de Provence” står der med fremhævede typer på denne vins etikette. Alene navnet Provence sætte noget godt i gang. Man kan allerede fornemme lavendlerne og baglandets pinjeskove, samt det høje klare lys. Der er en særlig stemning i Provence. Livet nydes. Provence afgrænses af Rhônefloden mod vest, mod øst af den italienske grænse mod nord af Alperne og mod syd af Middelhavet. Altså et kæmpe område som man har svært ved at overskue. Derfor er der vinmæssigt adskillige underopdelinger, som skal gøre det lettere at få placerede en given vin. Som fx Coteau Varois en Provence, der ligger i Toulon’s bagland med det gamle Côtes de Provence, som nabo. Det er her denne vin er hentet.

Er der så smags-og kvalitetsforskelle på vinene fra distrikt til distrikt? Det bliver nok svært at afgøre sådan generelt. Der laves både rød, hvid og rose under både appellationen Coteaux Varois og Cotes de Provence. Begge forsøger at blive kendt for deres rosévine. Og begge steder tilbydes man rosé lige fra dybe orangerøde vine til  helt lyse laksefarve sager. Og fra tunge næsten rødvinsagtige roséer til lette frugtagtige og pikante vine. Man bestemmer selv hvad man vil have.

Den vi har valgt er sart næsten ”gris de gris”. Det er en flot farve som pynter på måltidet. Domaine De La Colombe ligger i Saint-Maximin-la-Sainte-Baume. Der er 30 hektar med vin. Jorden er rødler blandet med kalksten og ligger i 400 meters højde. Som andre steder i Provence dominerer Grenache. Her med 50%. Resten er Syrah og Cabernet Sauvignon. Jamen hvorfor er denne rosé så lys. Vi kender jo de tre druer for at give meget mørke vine! Slottet benytter en helet speciel vinifikations proces. Den omtales som  ”saignée”, som kan oversættes til dræning. Når druerne er kværnet og sat til gæring tapper man efter nogle timer fra tanken.  Det får så lov til at gære færdig uden skaller. Nøjagtig som var det en hvidvin. På den måde kan man regulere farven ”op og ned”.

Der er tradition for at rosé skal nydes mens vinen er ung og fyldt med sprød saft. Den skal serveres afkølet som en hvidvin. Gerne i store glas. Når man er færdig med at nyde vinens farve kan man lade sig overraske over, at sådan en sart og elegant vin kan optræde med så stor en intensitet. Det er en vin med masser af smag. Venlig tør med en fin frugt og en let krydret eftersmag.

Tips til servering
Den er perfekt til stegte fiskeretter. Til lyst kød, fjerkræ. Og når der skal hygges.