2014 La Grange, Prat Bibal, Languedoc, Frankrig

”La Grange er et lille familieejet vinhus, der netop har introduceret en serie vine, der er inspireret af de gamle ‘festvine’. Det var vine, der kun blev skænket ved særlige lejligheder. Der er ingen bestemte regler for disse vine, kun at vinmageren gør sig særlig umage. Han/hun vil bruge de bedste druer i den pågældende årgang. Gerne fra marker med et lille udbytte. Vigtigst af alt er at vælge det optimale høsttidspunkt. Hele familien er med ude i vinmarken, hvor man smager på druerne fra forskellige afsnit. Man diskuterer balancen mellem syre og sødme. Smager igen. Venter måske et par dage. Når der er fuld harmoni. Det vil sige ingen bitterhed, ingen grønne noter, så sættes høsten i gang. Garvesyren må ikke dominere. Den skal blot lige markere sig. Give kant hedder det vist i dag. Der sorteres ekstra grundigt. Et hvert lille trin i processen følges nøje. Det er vinmagerens ære der står på spil. Det er sådan disse festvine bliver til. Og hvordan kommer så fårene på etiketten ind i billede? For mere end 200 år siden var La Grange en fårefarm af en vis betydning. Nu er det hundrede procent vin.

Druerne er hentet fra en vinmark der kaldes ²Prat Bibal². Det er også blevet navnet på vinen. Følgende traditionelle druer udgør denne cuvée; Syrah, Grenache og Carignan. Der er masser af krydrede undertoner duften. Vi vil pege på Syrah¹en som den skyldige, men der er også bidrag fra baglandets urter og buske. Prat Bibal ligger i Gabian en lille by i departement Herault. Den betegnes af alle som La Granges juvel, og en af de bedste beviser på, hvad der er muligt i Sydfrankrig. Vinstokkene står i en lille dal langt oppe ad skråningerne i et vildt og svært til gængelig område.

Inden druerne kværnes og sættes til gæring, får de lov at stå køligt i et døgn. Man vil ikke have svedige druer indenfor. Når det endelige resultat er godkendt af familien er det en vin som er dyb og brillant  farve. Duft og smag er koncentreret og kompleks med fine krydrede undertoner. Den fornemmes kølig og frugtig. Lækker tør med en lang eftersmag. Så sandelig en vin til en festlig lejlighed..

Tips til servering
Til lam selvfølgelig. Lammekrone, lammeryg eller lammekølle. Vinen vil blande sig godt med det fede, salte og krydrede.