2014 E.S.Vino, Malbec, Sophenia Family, Tupungato, Argentina

Der er stor fokus på argentinsk vin. Og særlig på vinene fra Mendoza. Ikke det der kommer fra det lave område omkring byen, men det der kommer fra  højderne bag Mendoza. En stenede højslette bredder sig ud foran os. Man har indtryk af uendelighed. Andesbjergenes sneklædte tinder rejser sig som et magtfuldt bagtæppe. Det er dramatisk og næsten uvirkeligt. Lige foran os og nærmest til at gribe om ser vi vulkanen Tupungato. En sovende kæmpe, der sidst var i udbrud i 1987. For foden af bjergene og i 1200-1400 meters højde står vinstokkene i lange lige rækker.

Der er kamp om pladsen. Det er her den ambitiøse vinbonde ønsker at arbejde. Det har trukket mange dygtige folk til. Samtidig er der opstået en indbyrdes kamp om at lave den bedste vin. En af dem der har mest succes er Roberto Luka. Han var eksportdirektør for et af de store vinhuse i Mendoza og samtidig præsident for argentinske vine. I den egenskab rejse han meget rundt i vindistrikterne. Han var ikke i tvivl om, at fremtiden lå for foden af Tupungato. I 1997 etablerede han sig her sammen med en partner. Vinene blev rosende omtalt. Efterspørgslen steg og det betød flere udvidelser.

I 2004 åbnede han en ny Finca (vingård). Den fik navnet Sophenia efter hans datter Sophia og partnerens datter Eugenia. De fik til opgave at gøre Tupungato kendt for endnu flere. Det er lykkedes til fulde. I 2014 blev Sophenia Family tildelt Gold Trophy, som er branchens mest betydningsfulde hæder. Det har skabt megen omtale og en kundekreds fra mere end 25 lande.

Filosofien er ganske enkel. Man går efter enkeltdruevine og understøtter hver drues bedste egenskaber. Man forsøger at bevare frugtens koncentration  maksimalt. Fremhæver den friske sprøde syre. Fadsmagen fra de franske og amerikanske egetræs lagringsfade, dæmpes til det nærmest umærkelige.

Det er uden tvivl Argentinas signaturdrue. Oprindelig er det en Bordeaux-drue, men solen skinnede for lidt i det sydfranske til, at modne druen ordentlig. Men her i det høje Andes, udvikler den sig perfekt. Rigtig behandler har Malbec¹en alle de egenskaber et stor vin skal have.

Her optræder den i en mørk, dybrød udgave med en intens aroma af syrlige blommer og violer, fed frugtsmag pakket fint ind i modne tanniner afrunder en god vinoplevelse.

Tips til servering
Den skal i glasset til en stor mør bøf.