2014 Avisanum, Dauvergne,  Visan Côtes du Rhône Villages, Frankrig

Velkommen til pavernes enklave. Vi er i den sydlige del af Rhônedalen og på flodens venstre bred. Foralperne ligger som et flot bagtæppe og giver læ for østenvinden. Pavernes Avignon kan ses på lang afstand. Omkring selve byen er betingelserne for at sætte vinstokke ikke særlig oplagte. De søgte derfor lidt nordpå, hvor de udvalgte sig de bedste steder. Både jord og vejr skulle være ideelle. Et af stederne er Visan, hvor pinje træer og lavendel står tæt. Det er også her trøffeljægerne ikke går forgæves når tid er. Vinstokkene nyder disse omgivelser. Al den velduft og velvære smitter på forunderlig måde af på vinen i glasset.

Når man kommer til Visan by vil man se vinmarker på alle sider. Fra de flade arealer og et godt stykke op ad skråningerne. Vinstokkene er velplejet, nærmest skulpturelle. Det giver en vidunderlig ro i sindet at færdes i disse omgivelser.

Lige under den hårde overflade er jorden en varieret blanding af kalk og ler fyldt med en masse skærver. Nogen steder gør Grenache druen sig bedst, andre steder er det Syrah. Og for at give en personlig stil og karakter har Dauvergne og Ranvier (det er folkene bag vinen) både lidt Carignan og Mourvedre til rådighed.

Læg mærke til, at Visan er en Côtes du Rhône Villages. Dette lille ord (Villages) betyder en masse. Hvorfor er disse vine så meget bedre end den almindelige regionale Rhône-vin? Svaret er strengere krav. Den naturlige alkoholprocent skal være lige så høj som i distriktets flagskib, Châteauneuf-du-Pape (12,5%), og hektarudbyttet skal være helt nede på 42 hektoliter pr. Hektar. Det er betydeligt under det, man skal leve op til, hvis man bare producere almindelige regionalvine. Og med alle disse krav, gør vinmageren sig helt automatisk lidt mere umage.

Denne blanding er domineret af den frugtige og saftige Grenache med hjælp af 20% Syrah og 5% Mouvedre. De forskellige druesorter har gæret sammen på ståltank ved lav temperatur. Det gør man for at bevare frugten optimalt. Ingen fadlagring. Aftapning i foråret 2015. Vinen ser indbydende ud i glasset. Mørk ruby. Næsen er meget aromatisk med noter af violer og modne røde bær. Rund fyldig tør med peber og krydrede undertoner.

Tips til servering
Perfekt til f.eks. vildt med kraftig sauce og når grillen skal frem.