2013 Turione, Casteani, DOC Maremma, Rosso, Toscana

Casteani er et kendt og respekteret vinhus i Toscana. Deres 2013 årgang er netop tappet og klar til salg. Det er en særlig god en af slagsen, og det vil de gerne markere på en eller anden måde.

I samme jord gror nogle særlige gode asparges, der er meget efterspurgte. Ideen til at kode de to ting sammen opstod. Sådan fik vinen navnet turione, der betyder aspargeshoved. Det er to vækster, der passer godt sammen, og markarbejderne har særlig i foråret og gennem sommeren stor fornøjelse af at følge udviklingen fra blomst til grøntsag. Eneste lille problem er, at både asparges og vinstokke tiltrækker vildsvin. De kan i løbet af en enkelt nat rode så meget rundt i det, at høsten reduceres betydeligt. Vinbønderne forsøger at løse problemet ved at laver så mange af vandalerne som muligt om til pølser, køller og andre lækkerier. I sidste ende råder det en smule bod på ødelæggelserne.

Casteani har talt så begejstret om ”asparges jorden” at det er blevet synonym for vinmarkens terroir. Det er blevet en del af vinhusets filosofi. At asparges og rødvin ikke er naturlige partnere nævnes ikke.

Casteani ligger lidt væk fra den kendte vin- og turistrute i Toscana. I Maremma tæt ved kysten og byerne Grosseto og Livorno. I 1990’erne var jordpriserne steget så meget i det klassiske Chianti-område, at flere og flere begyndte at se sig om efter alternativer. Det fandt man ude vestpå i Maremma, hvor man meget hurtigt beviste at alt var muligt. Nogle af Toscanas absolut bedste vine kommer i dag her fra. Internationale indkøbere har for længst bekræftet, at det er her man får mest for pengene – i alle kvalitetsniveauer.

Druerne til denne vin er høstet i begyndelsen af oktober. Blandingen er 75% Sangiovese og 30% Merlot. Man fornemmer både den klassiske Chianti og den internationale saftige frugt fra Merlot’en. Vinifikationen sker på ståltanke for at undgå iltning og for at bevare den friske frugt. Man søger at skabe en rund og fyldig smag, der ligger godt og længe i munden. En fin valafbalanceret frugtsyre runder sammen med en let krydret eftersmag vinoplevelsen fint af.

Tips til servering
Perfekt sammen med de fleste kødretter, vildt og modne oste. Nydes et par grader under stuens temperatur. Og af store glas.