2014 Papa Figos, Casa Ferreirinha, Douro, Portugal

Man kan være heldige at se Papa Figos i Dourodalen. Det er en smuk, farverig fugl som begejstre alle der får et glimt af den. Det har inspireret  Casa Ferrairinha, og Papa Figos pryder nu etiketten på en af vinhusets gode rødvine.

Rammerne for at gå på fuglekik kan ikke være bedre. Vi er i de ti tusind terrassers dal. De omkranser Dourofloden og tilbyder et fantastisk sceneri. Vinstokkene står skulder ved skulder. Vi er midt i portvinens hjerte. Men det er under halvdelen af druerne der bliver til portvin. En stadig større andel bliver til rød, hvid eller rosevin. Især Douro-rødvin fører sig frem og er anerkendt internationalt blandt andre landes topvine. De bedste af dem optræder med den glød og frugt som man kender fra den unge portvin. Syren er dæmpet af en sødmefuld fylde.

Alle de kendte portvinshuse har deres bud på en Douro-rødvin. Her er det Casa Ferreirinha der er en del af  Sogrape dynastiet.  De har i mange år vist dalens potentiale med den kostbare og fornemme Barca Velha fra husets vingård der ligger langt inde i dalen. Den kommer kun på markedet i særdeles gode år.  Her i Dourodalen er der store forskellen på vejret fra det ene til det andet år. Derfor har årgangen betydningen for vurderingen af kvaliteten. Som en god tommelfingerregel kan man sige, at de bedste årgange er dem, der bliver deklareret til vintage port.

Årgang 2014 begyndte med en kold og regnfuld vinter. Det betød en forsinkelse af vegetations cyklussen og det gjorde blomstringen irregulær. En lang varm, tør sommer (den sjette tørreste siden 1931) reddede alligevel en god høst i hus. Men der skulle sorteres og kasseres, hvis man skulle opnå et tilfredsstillende resultat. Og de der ikke nåede at høste inden regnen, der kom igen i slutningen af september, fik ikke noget godt resultat.
Drueblandingen er 35% Tinta Roriz, 30% Touriga Franca, 20% Tinta Barroca og 15% Touriga Nacional.

Alle druerne er fra Douro Superior regionen. 25% er fra Quinta da Leda og resten fra højtliggende nordvendte marker. Når druerne er i hus fjernes stilkene og gæringen sættes i gang. Hver dag pumpes ”grøden” fra toppen af fadet og ned gennem vinen. Det giver ekstra farve, aroma og guf. Når den endelige blanding er foretaget, hældes den unge vin på ståltanke. En stor del af vinen får lov at ligge ca. 8 måneder på ældre fade af fransk eg.

Vinen er dyb ruby næsten purpur i glasset. Aromaen er intens, dominerede af sommerblomster og rødfrugt, blommer og jordbær. Balsamiske noter dugger op, og lidt ceder og mentol  kombineret med diskrete toner fra det røgede træ. Smagen er tør fyldig med en fin kant. .

Tips til servering
Går perfekt sammen med lyst kød, fjerkræ, kolde kødretter og ikke for fede oste.