2013 Great Expectations, Goedverwacht ”Triangle” Robertson SA, Sydafrika

Tiderne har vist, at man med rette kan tillade sig at have ”great expectations” omkring de sydafrikanske kvalitetsvine. Udbuddet har aldrig været bedre, og priserne er stadig fornuftige.

På mange måder er Sydafrika et bemærkelsesværdigt vinland. Man ved nøjagtig, hvornår den første vinstok blev sat, hvad det var for en sort, hvor den blev sat, og hvornår mosten af de første druer blevet gæret til vin. Yderligere er Sydafrika det eneste af de ”nye” vinlande, som kan prale med, at man har en vin, der har opnået samme status som de største af de klassiske franske vine.
Den 2. Februar 1659 skriver Kaplandets guvernør i sin dagbog:”Velsign den gode Gud, Kapdruen er presset for første gang, og den unge jomfruelige most fra fransk Muscadel sættes til gæring.

På Napoleonstiden var verdens dyreste og mest efterspurgte vin, den søde gyldne Constantia fra Taffelbjerget nære Cape Town.  Den laves stadig. Men kun i små mængder.

Sydafrikas nye vineventyr startede med ophævelsen af sanktionerne i begyndelsen af 1990’erne. Det tog cirka ti år før man havde fundet opskriften på succes. Det var først og fremmest de klassiske internationale druer, der måtte holde for. Moderne teknik og dygtige vinmagere gjorde resten.

Denne vin med det stolte navn ”store forventninger” er et fint eksempel på, hvad man kan finde, når man leder lidt.  Og når producenten gør sig umage.
Vinen er skabt af en typisk Bordeauxblanding. Helt nøjagtigt er der brugt 57% Merlot, 35% Cabernet Franc og 8% Cabernet Sauvignon. Druerne er høstet i Robertson Valley, hvor der er sikre somre uden ekstrem varm. Rødderne må kæmpe sig ned i klippejord. Det reducerer udbyttet, men hæver kvaliteten.
Druerne sorteres først på marken og derefter når de bringes i hus. Klassisk vinifikation. Når den endelige blanding er foretaget lægges vinen til lagring på franske 300 liters egetræsfade i 14 måneder. En let filtrering før aftapningen.
Producenten beskriver selv vinen som et typisk Bordeaux blend. Selv om Cabernet Sauvignon kun optræder med 8% smages den tydeligt igennem. Den giver vinen styrke og kant. Merlot og Cabernet Franc bidrager med saftig frugt, finesse og elegance. Røgede cigarkasse og solbær får én til at mindes gode stunder med det bedste fra Bordeaux. Fadlagringen er velintegreret og giver både blød fylde og en kompleks struktur.

Tips til servering
Perfekt til et godt stykke kød, hvor kødet skal have lov til at smage igennem.