2014 Cannonau di Sardegna, Capo Ferrato, Italien

Cannonnau er navnet på Sardiniens lokale drue. Man møder den overalt på øen, og man slås lidt om, hvem og hvor man laver den bedste af slagsen. Vi har ikke smagt alle mulighederne, men er meget begejstret for de vine der kommer nede fra Capo Ferrato, der ligger på øens østside og helt sydpå. Historisk er man her kendt for at tilsætte tørrede druer til vinen, for at give lidt ekstra fylde, saft og kraft. Det var netop sådan øboerne ville have den. Den gik godt til den lokale og stærke kost. Madvanerne har ændret sig.

Middelhavskosten har nu fået tag i dagligdagen, og vinene må indpasse sig derefter. Man søger mod mere elegance og frugtrige vine. Det er imidlertid ikke alle vinmagere der mestre de nye tider. En af dem der gør, og som har fået international succes, er Cantina Castiadas, som har mere end 50 års erfaring på øen. De var blandt de første til at ændre stilen. Som andre succesfulde producenter erkendte de, at kvaliteten starter i marken. Beliggenheden blev nøje udvalgt. Kun det bedste vinstoksmateriale fik lov at få rødderne i jorden. Der blev plantet tættere og sat begrænsninger på mængden af druer der måtte høstes.

En ny administartion fik styre på tingene og den bedste teknik fik plads i kælderen. Resultatet er et vinhus der står for moderne vine med lokalt fingeraftryk. Som de siger: ”Man skal kunne smage den vilde middelhavs maki, strandenes hvide sand, det krystalklare hav og den utæmmelige natur”.
Cannonau er uden diskussion Sardiniens signaturdrue. Den er oprindelig spansk, hvor den kaldes Garnacha, et navn som de fleste sikkert vil nikke genkendende til blandt andet fordi den som Grenache også findes i stort tal i Frankrig.

Cannonau kom til Sardinien for et par hundrede år siden, og den har fundet sig godt til rette. Den optræder med en helt speciel karakter, som man ikke kender i det spanske. Den har en tydelig duft af svesker, blommer og en særlig krydret eftersmag. Populariteten skyldes i stor grad også, at det er en bekvem drue at arbejde med. Eneste ulempe er at vinen let oxiderer. Moderne teknik sikre, at det ikke er noget problem mere.

Vinen i glasset er fin mørkerød med purpur skær. Næsen er domineres af frisk frugt, skovbær, blomme der blander sig med fine krydrede undertoner. Smagen er fyldig tør, saftig og intens.

Tips til servering
Vinen blander sig fint med svine- og kalvekød der følges af velsmagende saucer.