2013 Vierlas Guelbenzu, Ribera del Queiles, Spanien

”Ribera” betyder ”langs bredderne af…”, og så følger navnet på en flod der løber gennem det pågældende vindistriktet. I dette tilfælde er det Queiles”. Et beskeden lille vandløb, som vi på dansk nok bare ville kalde en å. Vinhuset vi skal besøge er Guelbenzu, der ligger i Navarra med Rioja som nærmeste nabo. Vinhuset blev grundlagt i 1851. Hovedbygningen er et fint gammel ”manor-house” der rager flere etager op over byens andre huse. Og så er det  malet stærkt lyserød. Samme farve som tyrefægternes strømper. At grundlæggeren var mere end almindelig interesseret i kulturen omkring tyrefægtning er tydelig. Også fordi nærmeste nabo netop er byens arena.
Denne interesse hører tidligere generationer til. De nuværende ejere koncentrerer sig om at lave god vin. Siden 1989 under egen etiket med navnet bodega Guelbenzu. Der er næste 100 hektar med vinstokke at gøre godt med. De fleste ligger i Navarra, men der er også særdeles gode lodder i Rioja. Da man opdagede at man opnåede de bedste resultater ved at blande forskellige druesorter fra flere forskellige områder, valgte Ricardo Guelbenzu at hele hans produktion skulle angives under appellationen Ribera del Queiles. Især druerne fra markerne omkring byen Vierlas gav fine resultater. Hele stykket er dækket af granit og grus, og udbyttet er forholdsvist lavt.

Dette lille skift fra Navarra til Ribera del Queiles giver også vinhuset frie hænder med drueblandinger. Denne vin er fx domineret af Syrah-druen med bidrag fra Merlot og Tempranillo, og for at det ikke skal være løgn også et pift Graciano, Garnacha og Cabernet. I dygtige hænder kan bare meget små bidrag være særdeles afgørende for både duft og smag. Hos Guelbenzu elsker man dette arbejde. Man føler sig som kunstneren med paletten.

Tiden arbejder i kælderen, hvor vinen får lov at lagre mindst 6 måneder på henholdsvis franske og amerikanske egetræsfade. Drueblandingen er som nævnt spændende anderledes, og det er vinen også. Der er fokus på den umiddelbare gode vinoplevelse. Vinen er flot mørk og brillant i glasset. I næsen blåbær, rosiner, vanilje, toast og modne blommer . Fyldig tør med en lang insisterende eftersmag. Et godt glas vin – hele vejen. Elegant men også robust.

Tips til servering
Den klarer fint både det sure, søde, stærke og krydrede der hører julen og årstiden til.