2009 Señorío Amezola, Rioja Reserva, Spanien

Der er stadig nogle, der drømmer sig tilbage til deres første møde med Rioja. Det var i midten af 1970’erne at vinen havde sit gennembrud. Særligt danskerne faldt for smagen. På mindre end et år var vi Riojas største kunde. Forklaringen var enkel; vi kunne lide smagen. På det tidspunkt havde vi endnu ikke vænnet os til alt for tørre vine. Her var så en vin der var tør, men ikke lammende tør. Den kunne nærmest virke lidt sødlig, lidt cremet med en god fylde og undertoner af vanilje, jordbær, peber og karamel. Det var sådan vi lærte at kende Rioja. Siden har smagen gradvist skiftet karakter fra det fede, bløde egetræsagtige til en lettere og mere frugtagtig vin. Bodegaerne har ganske enkelt følt, at det var den vej, den internationale smag bevægede sig hen.

Det har vist sig at være en rigtig beslutning, men heldigvis er der stadig vingårde der holder fast ved den gamle stil. Vi har sådan en med i denne måneds kasse. Vi vil kalde det en klassisk Rioja i en moderne udgave. Vi har valgt en Reserva, som har fået 24 måneder på henholdsvis amerikansk og fransk eg. Lang fadlagring er netop en af de gamle Rioja-dyder. Det samme er stor lagringspotentiale. Vinhuset (bodegaen) garanterer mindst ti år på denne vin.

Det betyder ikke at man skal vente med at nyde vinen til 2019, men at man kan. Drikker man den nu, vil man få en fin vinoplevelse og megen ros fra dem man byder vinen til.

Denne vin kommer fra en vinfamilie der har været i gang siden 1816. Først i det små. Omkring århundrede skiftet kom vinlusen og ødelagde alt det de havde gang i. I 1935 blev alle vinstokke revet op. Borgerkrigen og senere verdenskrigen gjorde det vanskeligt at komme i gang igen. I 1970’erne begynde der at blive efterspørgsel og da Franco døde i 1975 blev verden for alvor åbnet op. Masser af muligheder viste sig. Nye generationer var kommet til Senorío Amezola. Ambitionerne var høje. Anerkendelsen kom i 2001, hvor man var kommet helt frem mellem de bedste. Og der har man tænkt sig at blive i fremtiden.

Denne velsmagende Reserva taler for sig selv. Den er lavet på 85% Tempranillo og bidrager til at give vinen rygrad, renhed og intensitet. 10% Mazuelo giver garvesyre, saft og kraft. 5% Graciano bibringer med en usædvanlig saft og kraft. Fine purpur toner glimter i vinen. I næse og mund fornemmes  en blød sødlig frugt og fin, moden, vellagret tør vinøsitet.

Tips til servering
Det er en vin der passer særdeles godt til lammekød i alle afskygninger.